Sobotní koncert neonacistů na Liďáku ukončila předčasně policie

Veronika Salášková 2012-10-03 00:43:00

Žatec – Neuplynulo ani půl roku a v Lidovém domě v Žatci se minulou sobotu konal další koncert neonacistů. Letos již druhý. Zúčastnila se ho asi stovka posluchačů. Policie v průběhu akce provedla uvnitř objektu několik kontrol a zadržela její tři účastníky. Nakonec pak koncert předčasně ukončila.

Na koncertu v Lidovém domě měly v sobotu 29. září vystoupit kapely, které podle sdružení Antifa, jež se zabývá informačním a praktickým bojem s neonacismem a ultrapravicí, opěvují rasismus a antisemitismus. Pořádat ho zde měla německá produkční společnost, která je také spojována s hnutím neonacistů. O tom, že se tento koncert připravuje, jsme informovali v jednom z minulých čísel Žateckých novin. Ně-kolik lidí se na nás následně obrátilo s dotazem, proč je jim v Lidovém domě umožněno akci pořádat. „Lidový dům pronajímáme každému zájemci. Sobotní akce byla navíc nahlášena jako rockový koncert,“ reagoval na náš dotaz majitel objektu Jan Greisiger.
Účastníci koncertu se začali na místo konání akce sjíždět v sobotu okolo 19. hodiny. Většinou postávali a čekali před Lidovým domem, několik z nich zašlo do blízké restaurace. Do Lidového domu byli vpuštěni přibližně v 19,30. Samotný koncert měl začít ve 20 hodin.
Už okolo půl deváté akci poprvé kontrolovali policejní těžkooděnci. „Při kontrole účastníků koncertu byl zadržen občan cizího státu, který měl viditelně na opasku závadový symbol, dále byl zadržen občan cizího státu, který se dopouštěl závadového chování,“ sdělil tiskový mluvčí lounské policie poručík Tomáš Krupička. Podle sdělení byli do sobotních opatření ke koncertu nasazeni policisté pořádkové a dopravní policie, kriminalisté SKPV Louny a Speciální pořádková jednotka Ústí nad Labem. Celkem 84 policistů. Policejní kontroly se s postupujícím večerem opakovaly. „Z důvodu opakovaného protiprávního jednání a po vyhodnocení dané situace byli v 23.15 do prostoru Lidového domu nasazeni policisté Speciální pořádkové jednotky, při čemž byl na místě zajištěn závadový materiál a zajištěna jedna osoba cizí státní příslušnosti. Při zásahu nebyl nikdo zraněn ani nevznikla žádná škoda,“ popsal další postup Tomáš Krupička. Koncert byl poté o půlnoci pořadatelem ukončen. Původně měl přitom trvat až do dvou hodin ráno. Přívrženci neonacistického hnutí se do Žatce nevypravili poprvé.  Podobný koncert se na Lidovém domě konal přibližně před pěti měsíci 20. dubna, ve stejný den, jako se narodil Adolf Hitler. Tomu předcházelo setkání ctitelů Třetí říše v roce 2009 opět v prostorách Liďáku.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video