Nový majitel synagogy má kořeny v Žatci

Veronika Salášková 2013-03-14 00:53:00

Žatec – Žatecká synagoga získala nového majitele. Plánuje ji zrekonstruovat a proměnit na kulturní centrum, kde se budou konat koncerty a výstavy. Novým vlastníkem synagogy se stal Daniel Černý z Chomutova. Objekt spolu s přilehlým rabinátem zakoupil v exekuční dražbě. „Já jsem synagogu sledoval dlouho, dokonce už tenkrát, když ji prodávalo město Žatec, tak jsem se o stavbu zajímal. Tehdy jsem ale ještě neuvažoval, že bych ji mohl koupit,“ popisuje Daniel Černý, který ač bydlí v Chomutově, má žatecké kořeny.

„Naše rodina pochází ze Žatce. Můj otec se narodil na Nádražních schodech asi padesát metrů od synagogy. Tak mi to přišlo takové symbolické,“ dodává.
Když na podzim loňského roku zjistil, že je synagoga nabídnuta v exekuční dražbě začal přemýšlet o jejím zakoupení. „Přišlo mi, že by se k tomu měl někdo postavit a nějakým způsobem synagogu zachránit. Měsíc jsem zvažoval, jestli ji koupit či ne,“ přiznává. Na dražbě byl jediným zájemcem, který se o ni ucházel. Pan Černý je v kontaktu jak s Židovskou obcí Teplice, tak se Sdružením rodáků a přátel města Žatce. „Židovská obec Teplice mi vyjádřila velkou podporu stejně jako Sdružením rodáků a přátel města Žatce. Ozvalo se i velké množství lidí, kteří mne morálně podpořili a zajímají se o další osud synagogy,“ popsal Daniel Černý.
Synagogu plánuje přeměnit na kulturní centrum, kde se budou pořádat koncerty, výstavy. Také by sem rád umístil stálou expozici týkající se historie Židů na Žatecku a samotné synagogy. Než se tak stane, čeká budovu rekonstrukce. Protože synagoga dlouhá léta chátrala, byly prvními pracemi, které zde proběhly úklid hromad ptačího trusu a oprava střechy, aby dovnitř nezatékalo. „Snažíme se najít peníze z fondů na opravu kulturních památek. Když se podaří sehnat větší množství peněz najednou, tak bychom se pustili do celkové rekonstrukce budovy. Pokud ne, tak budeme postupovat krok za krokem, první bychom osadili okna. V současné chvíli se řeší projekt a architektonické pojetí. Vyvážíme sutě a starý materiál, uklízíme i vedlejší budovu rabinátu. V ní by mělo vzniknout zázemí pro synagogu,“ vypočítává Daniel Černý. Dodává, že letos na jaře by chtěl uspořádat jakýsi den otevřených dveří, aby si mohli lidé prohlédnout, v jakém je synagoga stavu ještě před většími opravami.
Žatecká synagoga pochází z roku 1872. Během Křišťálové noci byla z 9. na 10. listopadu 1938 vypálena nacisty a už nikdy nesloužila svému původnímu účelu. V 90. letech se dostala do majetku města, které ji v roce 2005 prodalo firmě VETA Ltd. spol. s r.o., která zrekonstruovala fasádu. Po letech, kdy se s objektem nic nedělo a pouze chátral, se loni na podzim dostal do exekuční dražby.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video