Barokní trámy odolaly času, ziskuchtivým lidem nikoliv

Jan Vnouček 2013-04-07 00:44:00

Běsno – Zdevastován a vyrabován zůstal po zásahu zatím neznámého pachatele objekt barokní sýpky č.p. 40 v obci Běsno. Případ už na podnět Městského úřadu v Kryrech šetří podbořanští památkáři. Budova patří od srpna 2012 Marku Malinovi z Chrudimi, který však s úředníky nespolupracuje. Snímky z vyrabované sýpky najdete zde.

Podle jejich zjištění byly z interiéru stavby vyřezány starobylé trámy a odstraněny fošnové záklopy druhého podlaží a podkroví. Realizací těchto nepovolených zásahů došlo k nežádoucímu narušení autentické podstaty této nemovité kulturní památky a k jejímu přímému poškození.
„Za takové staré trámy se platí velké peníze, takže je jasné, že byly dobře zpeněženy,“ trápí neblahý osud stavby  neinvestičního technika města Kryry Josefa Koláře z nedalekých Strojetic. Sám také poukazuje na již několik let stojící rekonstrukci střechy. Nad severní částí špejcharu je sice postavena nová střešní konstrukce, ale chybí na ní krytina, takže do budovy již několik let prší. Odbor investic a památkové péče MěÚ Podbořany také zjistil pokusy vypáčit a odstranit kamenné prvky ostění hlavního vstupu do sýpky.
„Na základě havarijního stavu byl vlastník nemovité kulturní památky upozorněn, že je povinen na vlastní náklady pečovat o její zachování a udržovat ji v dobrém technickém stavu a chránit ji před ohrožením, poškozením, znehodnocením nebo odcizením… Z důvodu odstranění trámů bude zahájeno řízení o pokutě,“ stojí ve zprávě památkářů. Protože si však majitel nevyzvedává poštu, byl MěÚ Chrudim požádán o sdělení jeho aktuální adresy.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video