Staročeské Máje v novém

Jan Vnouček 2013-05-14 13:48:00

Vroutek – Přestože v sobotu vládlo na většině našeho území chladné a deštivé počasí, ve Vroutku bylo hodně veselo. Konaly se zde totiž obnovené Staročeské máje. Zástup čtyřicetipěti májovníků vyrazil do ulic, aby provedl v kole svobodné dívky i zadané dámy a při hudbě, tanci a dobrém pití připomněl jaru, že už by to mohlo konečně vzít pořádně do rukou. Více snímků najdete zde.

Vroutecká omladina se při starodávném zvyku navíc pochlubila novým šatem. „Zatím máme dvacet dívčích krojů v růžové a černé variantě a šest nových oděvů pro dráby,“ informoval David Šebesta z pořádajícího občanského sdružení Budíček. Jen škoda, že slušivé košilky, šaty a zástěry byly často kvůli přecházející studené frontě skryty pod bundami a svetry. Tanečníci se ještě pro letošek museli pokojit s vypůjčenými vestami a kalhotami z Kryr. „Nové kroje pro chlapce pořídíme s podporou města až příští rok,“ doplnil Šebesta.
Na voze zapřaženém za traktor jim k tanci pořádně od podlahy hrála lounská skupina Šruml. „Příští rok plánujeme pozvat Žatečanku a chtěli bychom i vůz tažený koňmi, ale to záleží na financích,“ přemýšlejí Vroutečtí už nyní o příštím ročníku. Oslavy jara a mládí zakončilo ruční poražení (ručně postavené) májky a večerní májová zábava s Išou Barákem.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video