Rezavá voda, která často teče z veřejného vodovou, trápí obyvatele lounského Podlesí

Pavel Macák 2013-08-09 00:12:00

Podlesí, Teplice – Vrátit pitnou vodu z kohoutku na stůl je cílem projektu, který nyní nabízí Severočeské vodovody a kanalizace, a.s. (SčVK) Teplice restauracím, pohostinstvím a kavárnám. Možná že by ale také stálo za to, kdyby se vodaři více starali o kvalitu pitné vody, kterou do veřejné vodovodní sítě dodávají. Na začátku minulého týdne jsme do redakce dostali několik dopisů a stížností právě na kvalitu vody, která putuje do vodovodního řadu na lounské Podlesí.

„Vážená redakce, už několik týdnů v Pnětlukách střídavě teče z veřejného vodovodu rezavá voda. Třeba včera (minulé pondělí – pozn. redakce) to byla doslova katastrofa, ale stejná situace je i v jiné dny. Dopouštěl jsem bazén a trocha vody z řadu mi při dopouštění z bazénu udělalo močku. Zkuste zjistit na SčVK,  jestli s tím něco dělají a na hygieně, jestli probíhá nějaká kontrola vody, než se do vodovodu pustí. Protože, jestli něco takového existuje, tak to v praxi určitě nefunguje. Jak už jsem psal, je to situace, která se už několik týdnů opakuje…,“ napsal nám jeden občan z Pnětluk. Podobně se ozvala telefonem i Tereza Nováková z Touchovic. Také ta si minulou sobotu stěžovala na rezavou vodu, která se nedala použít ani k vaření.
„Návrat pitné vody do jídelníčku a na stoly lidem si lékaři i hygienici pochvalují. Pitná voda v oblastech kde působí společnost SčVK, respektive skupina Veolia Voda ČR, je kvalitní a hlavně přístupná všem bez rozdílu. Jste-li napojeni na veřejný vodovodní řad, váš dodavatel pitné vody, společnost Severočeské vodovody a kanalizace, a.s., dodává pitnou vodu dle požadavků platné legislativy – vyhlášky MZd. č. 252/2004 Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody. Zodpovídá za to, že ve vašich domácnostech, z vašich vodovodních kohoutků teče kvalitní, zdraví nezávadná pitná voda,“ prohlásil v minulých dnech k projektu „Čerstvou kohoutkovou“ ředitelka útvaru komunikace a marketingu SčVK Iveta Kardianová.
Oslovili jsme proto jak SčVK, tak Krajskou hygienickou stanici, zda ve věci nekvalitní vody na Podlesí dělají nějaká opatření.
„Obce na Podlesí jsou napojené na skupinový vodovod Holedeč – Domoušice, což je poměrně rozsáhlá skupina. Problém byl zaznamenán minulý týden v úterý, kdy tekla zakalená voda v obcích Markvarec a Lipno. Poté, co jsme obdrželi upozornění, jsme na to ihned reagovali a hledali příčinu. Po prohlédnutí vodojemu Skalka, který je první akumulací po trase vody z úpravny vody Holedeč, jsme vyloučili, že by zakalená voda tekla již z úpravny. Ve vodojemu Skalka byla kvalita vody v naprostém pořádku.  Následovala prohlídka dalších vodojemů a zjištění, že zde je již voda kalná. Vlivem vysokých teplot došlo k velkému zvýšení odběrů vody tím pádem i k většímu průtoku vody potrubím. To způsobilo rozvíření usazenin v potrubí a zakalení vody. Přistoupili jsme k odkalování potrubí. Od 24. 7. probíhalo odkalování přívodního řadu, čištění vodojemů a odkalování rozvodů v obci. Dnes odkalujeme řady v poslední obci a to v Touchovicích. Pravdou je, že tato situace nastala prvně již zhruba před měsícem, reagovali jsme na ní stejně. Odkalováním přívodních řadů a jednotlivých spotřebišť, až bylo vše v pořádku.
Co se týče stížností, se kterými se na redakci obrací vaši čtenáři, moc by nám pomohlo, kdyby podněty volali rovnou k nám na zákaznickou linku 840111111. Pokud máme signál od zákazníků, snažíme se dát vše co nejdříve do pořádku. A ještě jeden poznatek. U chalupářů se často setkáváme se situací, že po příjezdu na chatu chtějí co nejrychleji napustit bazén. Jejich průměrná spotřeba vody za celý rok je 3 m³. Vodu tedy využívají minimálně, ovšem při napouštění bazénu chtějí mít bazén co nejrychleji plný. Dojde tak ke zrychlení proudění vody, nejen v jejich přípojce, ale v celé větvi a tím dochází k zákalům. Napouštěním bazénů například proteče během hodiny třikrát tolik vody, než je průměrný odběr v daném místě za celý rok.
Momentálně pracujeme na revizi odkalovacího plánu tak, abychom do budoucna pokud možno těmto problémům předešli,“ uvedla Iveta Kardianová.
Pracovníci hygienické stanici vyjeli na náš podnět do terénu minulou středu, aby odebrali vzorky přímo u stěžovatelů. Výsledky jsme zatím nedostali, ale věřme, že se situace zlepšila.

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video