Obyvatelé Nového Sedla se bojí volně pobíhajících vlčáků

Veronika Salášková 2013-08-09 00:25:00

Nové Sedlo – Případů, kdy majitelé nechávají volně pobíhat své psy, je v České republice celá řada. Zvířata, zejména velkých plemen, pak obtěžují sousedy bydlící v okolí, nehledě na nebezpečí napadení. Zakročit proti jejich majiteli však jde, než pes na někoho skutečně zaútočí, jen zřídka. Dokládá to i příběh Lenky Štikové z Nového Sedla, která se nám s ním svěřila, v touze najít řešení.

"Před 6 lety jsme s manželem koupili rodinný domek v obci Nové Sedlo u Žatce, odstěhovali jsme se z rušného města na vesnici v domnění, že zde strávíme klidný zbytek svého života. Ale jak to tak bývá, člověk míní a ostatní mění.
Celou naší ulici terorizuje jeden soused, který je agresivní, fyzicky napadá ostatní sousedy, je vulgární, slovně napadá i ženy nejen muže, a co nám nejvíce vadí, jsou jeho volně pobíhající 3 velcí psi – vlčáci, a pobíhající drůbež, která chodí zobat u okolních domů.
Pokud jdu já sama venčit svého psa – psík malého plemene, beru ho automaticky na vodítko, ale když ze dvorku výše zmiňovaného souseda vyběhnou dva či tři velcí vlčáci je to opravdu boj o holý život nejen psa ale i můj.
Poslední událost se stala v neděli 21. 7. Při své každodenní procházce se svým psem jsem přicházela ke svému domu a naproti mě nejprve jeden a hned za ním i druhý vlčák. Volala jsem manžela na pomoc můj křik uslyšela i družka zmiňovaného souseda, vyšla ze dvorku zavolala psi k sobě a nezapomněla mě počastovat vulgárními slovy, abych se prý náhodou nepo…
A takto se to opakuje již celých 6 let – podáme na souseda stížnost, ta se projedná u přestupkové komise – my ani nevíme s jakým výsledkem, zda byl nějak potrestán, ale pochybuji, že byl.
Panem starostou mi bylo řečeno, že s tím již nic více udělat nelze, že musíme čekat, až psi opravdu někoho napadnou a zraní – ale věřte mi, já nechci být ta oběť a do konce života mít trvalé následky po napadení psem. Jsem rozhodnutá toto nenechat jen tak, dokud tady nebude klid. Pokud někdo zná radu a může pomoci, budu za to vděčná a děkuji předem nejen za sebe a svou rodinu, ale i za část obce, které se problém týká."         Lenka  Štiková
O vyjádření k popsané situaci jsme požádali starostu Nového Sedla Petra Sýkoru.
"Situaci s volným pobíháním psů zmiňovaného souseda Obec Nové Sedlo řešila v průběhu roku 2012, ale už i dříve s Odborem životního prostředí a zemědělství – Městskému úřadu Žatec (veškeré dokumenty jsou k nahlédnutí na podatelně OÚ Nové Sedlo). Nejen osobně, ale i písemně jsem majitele psů upozorňoval na páchání přestupku, poté byl jeden z volně pobíhajících psů na mou žádost odchycen a odvezen pracovníkem útulku Jimlín. Bohužel, jiné pravomoce vedení obce nemá.
Po shromáždění stížností dalších občanů a fotografií, kde se psi pohybují, byly tyto stížnosti předány MěÚ Žatec, protože Obec Nové Sedlo přestupky postupuje právě Městský úřad v Žatci, s následným pozváním svědků a sepsání protokolů z ústního výslechu. Závěr byl takový, že zmiňovaný soused byl řešen na přestupkové komisi a „asi“ pokutován – očividně bez výsledku a ponaučení. Bohužel, naše zákony jsou takové, že se tato situace opravdu bude řešit, až když dojde k napadení člověka a těžkému ublížení na zdraví volně pobíhajícím psem.
Doporučuji paní L. Štikové, aby v momentě, kdy psi budou opětovně volně pobíhat po ulici volat mě, nebo Policii ČR, případně udělat fotodokumentaci."  Petr Sýkora, starosta

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video