V nové školce už se ozývá dětský smích

Veronika Salášková 2013-11-12 09:58:00

Žatec – Nová třída mateřské školy, která vznikla v prostorách Základní školy Petra Bezruče, se dětem otevřela v pondělí 4. listopadu. Svou kapacitu má zcela naplněnou, navštěvuje ji dvacet osm dětí.

K vybudování další třídy mateřské školy se Žatec rozhodl poté, kdy se při jarním zápise do mateřských škol zjistilo, že pro řadu dětí místo ve školkách chybí. Žatecké maminky proto sepsaly petici za otevření další školky. Město se jim rozhodlo vyjít vstříc. Původně se uvažovalo, že nová třída mateřské školy vznikne v pavilonu Stříbro Základní školy logopedické. Nakonec však vedení města rozhodlo, že nová třída vznikne ve volných prostorách Základní školy P. Bezruče, správou ale bude spadat pod Základní školu a Mateřskou školu ve Dvořákově ulici.
Po provedení stavebních úprav se mateřská škola otevřela v pondělí 4. listopadu. Prohlédnout si školku však rodiče a děti, které ji budou navštěvovat, mohli přijít už ve čtvrtek 31. října a v pátek 1. listopadu, kdy trojice zdejších učitelek Mgr. Eva Diepoldová, Mgr. Lucie Buchalová a Mgr. Miroslava Ulbríková připravovala její prostory. „Této možnosti využil velký počet rodičů, kteří přišli i s dětmi,“ řekla nám učitelka Eva Diepoldová.
Otevřený prostor školky je rozdělen do tří částí – herní, výukové a odpočinkové, po nichž se mohou děti bezpečně pohybovat. Škola má také interaktivní tabuli na podporu edukace. Zakoupila ji z projektu Evropské unie Peníze školám. Na pořízení hraček zase škola dostala finanční dar od stavební společnosti NEPRO. Veškeré vybavení školky je zbrusu nové. „Barvy jsme si jako učitelky mohly vybrat samy. Zvolily jsme do třídy pomerančové a meruňkové tóny. Jejich výběr se odvíjel od barev koupelny,“ dodala Eva Diepoldová. Mateřská škola má také sama pro sebe k dispozici venkovní areál, který tvoří ohraničený prostor. V budoucnu na něm pro děti přibudou herní prvky.
V prvním týdnu se děti seznamovaly s prostředím mateřské školy, s učitelkami a kolektivem. V pondělí 4. listopadu tu s nimi mohli pobýt i rodiče. Společně s dětmi si hráli a zazpívali si u kytary. Zapojili se i do seznamovacích her. V dalších dnech se děti s pedagožkami vydaly na vycházky do nejbližšího okolí mateřské školy. „Děti se učí chodit ve dvojicích, učí se chodit po schodech, zvykají si na kolektiv, na pravidla a také na soužití v kolektivu jako takové,“ popsala náplň prvních dní malých školáků Eva Diepoldová. Poznamenala, že kromě tří předškoláků jsou ve třídě velmi malé děti, z nichž některým ještě ani nebyly tři roky a tudíž nemají s docházkou do mateřské školy žádné zkušenosti. „Navzdory krátké době ale vidím, že se děti den ode dne zlepšují. Rychle se také učí pracovat s interaktivní tabulí, baví je to. To je dobře, protože chceme podchytit interaktivní výuku ve všech oblastech vzdělávání,“ pochválila děti Eva Diepoldová. Dodala, že žáčci už se začali věnovat také rukodělným pracím ve výtvarném a pracovním vyučování – námětem prvních děl byl podzim.
Mateřská škola také plánuje, poté co si děti více zvyknou, nabídnout pro ně i jejich rodiče další aktivity. S rodiči by paní učitelky rády úzce spolupracovaly, naplánovaly si proto na tento týden s nimi setkání, kde se jich budou ptát, jestli školka splnila jejich očekávání.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video