Část kina se bourat nemusí, přestaví se

Jan Vnouček 2013-11-28 00:32:00

Podbořany – Architektonickou studii kompletní rekonstrukce podbořanského kina má na stole vedení města. Již dříve vypracované statické posudky totiž nepotvrdily nutnost zbourat praskající přístavbu budovy.

„Statici zjistili, že se nejedná o statické narušení. Problém je v tom, že se propadá podlaha a tím se bortí příčky. Příčinou je, že při výstavbě bylo špatně provedeno zhutnění podkladu. Není tedy nutno provést demolici přístavby, ale stačí v ní vybourat příčky, podklad pod podlahou lépe zhutnit a příčky znovu postavit,“ referuje starosta Radek Reindl.
Vypracovaná studie s tím již počítá a navíc navrhuje zapracování nových prvků, z kterých je nejvyšší představitel  podbořanské radnice nadšen. „Líbí se mi, že studie nenavrhuje nějaký obrovský zásah do budovy, ale lépe a funkčně využívá stávající prostory. Přesně v du-chu našeho hesla, co nejvíce práce za co nejméně peněz,“ pochvaluje si. Příkladem dává vznik nové kavárny, která by měla vchod z dosud nevyužitého prostranství. Provozovna by byla oddělena od zbytku domu, a mohla tak fungovat i samostatně. Zamlouvá se mu také prostorové řešení přístavby, kde se kromě kanceláře uvažuje o dvou hereckých šatnách a sociálním zařízení. Je spokojen i s naplánovanými změnami v patře objektu, kam by se pak měla přesunout městská knihovna.
Vyrostlo by tam informační centrum třeba s malým projekčním sálem,“ dívá se do budoucna. „Jonáš by se pak mohl nastěhovat po do prostor současné knihovny. Byl by blízko domu dětí a mládeže, hned u hezkého hřiště a ohniště. Společně by vytvořily velké centrum pro děti, které by tam měly určitě lepší vyžití,“ plánuje. Změny by se ale netýkaly pouze interiéru kina, ale došlo by i k zateplení jeho fasády a výměně oken.
Reindla také oslovilo architektonické řešení  prostranství před budovou, kde je nakreslena průchozí konstrukce porostlá zelení. Ta by opticky uzavírala náměstí a oddělovala ho od ulice Kpt. Nálepky a Příčné ulice.
„Všechno je to zatím jen vize a otázka až dalších let, ale pokud se to radním a zastupitelům bude zamlouvat, zřejmě bychom požádali o dotaci z regionálního operačního fondu,“ doplňuje Reindl.
Starosta Radek Reindl si prohlíží studii přestavby podbořanského kina. „Zbývá vyřešit přemístění vánočního stromu, s kterým navržené řešení nepočítá,“ směje se.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video