Smeknutý klobouk nad novým rybníkem

Jan Vnouček 2013-12-06 00:46:00

Vroutek – Nový rybník u Vroutku. Nedaleko města je těsně před dokončením zhruba tříhektarová vodní nádrž. Na bezejmenném přítoku potoku Podhora ji zde od loňska buduje místní občan Václav Molcar. Jde o významnou krajinotvornou událost, protože na Podbořansku nová vodní plocha nevznikla již dlouhá léta. Její vlastník uvažuje, že ji využije k chovu ryb či ke sportovnímu rybolovu.

Původně chtěl dokončit bezpečnostní přeliv hráze, provést terénní úpravy a stavbu zkolaudovat ještě letos, ale nevhodné povětrnostní podmínky a příliš rozbahněný terén tento plán odsunuly až na jaro. Když tedy počasí dovolí, mohla by se asi kilometr západně od Vroutku rozsáhlá vodní hladina zatřpytit již v 1. polovině příštího roku.
„Zdědil jsem po dědovi asi hektarový pozemek. Chtěl jsem pro něj najít nějaké využití, a protože tu byla jen bažina a rákosí a na nic jiného se to nehodilo, tak mě napadlo postavit rybník. Koupil a směnil jsem parcely kolem a pustil se do vyřizování papírů,“ vzpomíná Molcar, jak se z něj stal „rybníkář“.
Vyřízení všech administrativních náležitostí mu nakonec trvalo pět let. „Neměl to jednoduché. Podle zjišťovací studie mu tam rostl silně ohrožený kosatec sibiřský, který musel být přemístěn do jiné vhodné lokality,“ komentuje to Iva Laurichová z vodoprávního úřadu MěÚ Podbořany, která pro něj má jen slova chvály. „Kdybych měla klobouk, tak bych ho musela před panem Molcarem smeknout, jak si vše vyběhal a dodržel. Postavil všechno naprosto legálně, a mohl by  posloužit jako příklad řádného stavebníka,“ dodává úřednice, která se již těší, až si hotové dílo prohlédne.
Budoucí rybník se rozkládá na ploše necelých 3 hektarů a dominuje mu dlouhá sypaná hráz zpevněná a stabilizovaná vápnem. U stavidla se její výška pohybuje okolo 4 metrů.
Majitel stavbu financoval pouze ze svých zdrojů, bez použití dotace. Náklady ale ještě nemá úplně vyčíslené. Zemní a stavební práce pro něj prováděla kryrská firma Šilhánek a syn, kterou si nemůže vynachválit. „Domluvili jsme se na dobrých penězích,“ podotýká.
Zdůrazňuje, že rybník vybudoval především pro svou rodinu. „Mám čtyři vnoučky, tak snad ho do budoucna nějak využijí,“ doufá.
Václav Molcar na hrázi svého zatím nenapuštěného rybníku. Foto: Jan Vnouček

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video