Opoziční politik nařknul město z protizákonného jednání, starosta lež vyvrací a zvažuje trestní oznámení

Jan Vnouček 2014-01-10 00:54:00

Podbořany – Se závažným obviněním vedení města Podbořany vystoupil na předvánočním jednání zastupitelstva místní podnikatel a opoziční politik Leo Peterka. Ve svém prohlášení nařknul městskou radu, že neoprávněně a protizákonně navýšila cenu za revitalizaci sídliště Střed v ulici Dukelská o 2,5 miliónu korun.

Argumentoval tím, že soupis víceprací v této výši obsahuje smluvní dodatek č. 2 s generálním dodavatelem zakázky společností Skanska. Jeho podpis schválili radní koncem října. „Vícepráce v této výši měly být znovu vysoutěženy. Proto bylo podáno trestní oznámení a celou věc prošetřuje státní zastupitelství,“ ohlásil veřejně a varoval, že město bude muset vrátit vysokou státní dotaci.
To ovšem rozlítilo starostu Radka Reindla, který si nechal napadený dokument na zasedání přinést a kritikova tvrzení vyvrátil. „Jsou to ze strany pana Peterky jen další lži, protože cena za dílo se nezměnila,“ zdůraznil. „Zvažuji, že už si podobné lživé útoky nenecháme líbit. Proto na příštím zastupitelstvu navrhnu, abychom podali trestní oznámení minimálně pro podezření z poškození dobrého jména, protože tohle už není možné,“ došla mu trpělivost.
Podle položkového rozpočtu, který je součástí zmiňovaného smluvního dodatku, činily celkové vícepráce zhruba 715 500 Kč a méněpráce stejnou sumu, také  cca 715 500 korun. „Prostavěli jsme navíc jen to, co jsme jinde ušetřili,“ okomentoval to podbořanský tajemník Martin Gutzer.
Podle něj a starosty se uspořilo díky tomu, že se nemusely měnit betonové podklady pod některými chodníky, protože betonové desky byly ještě v pořádku. Z těchto ušetřených finančních prostředků se 246 500 Kč použilo na úpravu konstrukce opěrné zdi u  parkoviště, 38 tisíc korun na obložení velkého schodiště, 116 500 Kč na výměnu lamp veřejného osvětlení a 314 500 korun na úpravu systému odvodnění zpevněných ploch.
Redakce našeho severu si od vedení města Podbořany vyžádala kopii zmiňovaného dodatku a ověřila, že se celková vysoutěžená cena investice opravdu nezměnila.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video