Slavný rodák bude vítat z tabule

Veronika Salášková 2014-01-21 10:12:00

Libočany – Umístit uvítací tabule k vjezdu do vesnice se po vzoru jiných obcí z okolí rozhodli i v Libočanech. Tabule si vyrobili sami.

„Po zjišťování ceny a zjištění, že by obci nestačilo ani 25 tisíc korun na jejich zakoupení, jsme dospěli k závěru, že budeme vyrábět. Díky šikovnému zaměstnanci obce Jaroslavovi Syrovátkovi se nakoupil levně materiál a následovala realizace,“ popsal starosta Ivan Teuber. Obec si nechala od reklamní agentury vypracovat několik návrhů a vybraný model už pak její zaměstnanci sami vyrobili a osadili. Obě tabule tak nakonec stáli obecní kasu pouze tři tisíce korun. Příchozí do Libočan zdraví jak ze směru od Žatce, tak i z druhé strany od Kadaně. Připomínají také nejvýznamnějšího rodáka Libočan kronikáře Václava Hájka, od jehož narození vloni uplynulo 460 let. U příležitosti tohoto kulatého výročí byla vydána první moderní edice Hájkovy Kroniky české a v závěru roku proběhla také mezinárodní konference. Během ní se odborníci zamysleli nad historickým, literárním i jazykovým kontextem Hájkova díla.
Hájkova Kronika česká byla poprvé vydaná v roce 1543. Až do 19. století patřila k nejčtenějším a nejoblíbenějším česky psaným knihám, i přes tvrdou kritiku, které ji podrobil v druhé polovině 18. století historik Gelasius Dobner. Hlavně v 19. století Kronika poskytla látku mnoha novodobým českým autorům i výtvarným umělcům. Většina starých českých pověstí žije dodnes v obecném povědomí právě v podobě, kterou jim vtiskl Hájek.
Dobner, Dobrovský a další Hájkovi vytýkali především volné nakládání s prameny a smyšlenky v částech o nejstarším období českých dějin. Postoj dnešních historiků k Hájkovi je příznivější, oceňují především pramennou hodnotu pro období blízké autorovu životu. Největší předností Kroniky české je však autorův mimořádný vypravěčský dar, který založil vztah k české historii u mnoha generací čtenářů.
První moderní edice Kroniky české v podání Jana Linky je nejúplnější edicí Hájkovy kroniky (starší edice z 1. poloviny 20. století nebyla dokončena, v roce 1981 vyšel pouze výbor). Obsahuje kompletní transkripci textu a na připojeném CD rovněž jeho transliteraci, dále rejstříky (osob a míst), diferenční slovníček,ediční poznámku a doslov Petra Voita.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video