Motorkář bojuje s nevyléčitelnou nemocí.Bez pomoci ostatních to ale nedokáže

Jan Vnouček 2014-01-28 11:48:00

Vroutek – Ještě před rokem tančil se svou přítelkyní na myslivecké plese, dnes se bez pomoci ani neoblékne. To je zlý osud, který potkal osmačtyřicetiletého Pavla Nivnického z Vroutku. Zákeřné paralyzující nemoci, která u něj náhle propukla, ale naštěstí nečelí sám. Na podnět jeho přátel vyhlásilo město Vroutek veřejnou sbírku na podporu jeho léčby. Získané finance chce nemocný muž použít na financování experimentální léčby kmenovými buňkami. 

Ta je v současné době jeho jedinou nadějí, jak se pustit do boje s nevyléčitelnou a v mnoha případech smrtelnou diagnózou. Potřebuje proto získat minimálně 150 tisíc korun. Finanční příspěvky lze posílat na účet 107–6458760287/0100 nebo je vhodit do zapečetěné pokladničky na MěÚ Vroutek. Sbírka trvá až do 30. června.
Pavel Nivnický od loňského roku trpí poruchou nervového systému, která se nazývá amyotrofická laterární skleróza. Při této chorobě dochází k ochabování svalstva v celém těle a k postupnému ochrnování končetin. Další vývoj směřuje k paralýze svalů ovládajících základní funkce jako řeč, polykání a dýchání, což může vést až ke smrti. Podle odborníků se průměrná délka života pacientů s tímto onemocněním pohybuje od 2 do 5 let. Jen 15 % z nich přežívá déle než 10 let. Lékařská věda v současné době neumí nemoc vyléčit.
První příznaky choroby se u vrouteckého elektrikáře a motorkáře projevili před rokem. „Přišlo to zničehonic. Začalo to zakopáváním, podlamováním nohou, špatnou funkcí rukou. Po sérii vyšetření mi pak v květnu potvrdili tuhle diagnózu,“ říká smutně. „Jde to strašně rychle, mám problémy s mluvením, dýcháním, s rukama. Ještě v létě jsem přešel zahradu, teď už by to nešlo,“ ukazuje, že bez chodítka již neudělá ani krok  „Sám se neobléknu, ani nevstanu z postele,“ dodává s tím, že potřebuje celodenní ošetřovatelku. Na tu ovšem nemá finance a stát mu až na několikáté odvolání uznal 2. stupeň invalidity s důchodem ve výši 4 tisíce korun měsíčně. „Z toho si péči nezaplatím, to je tak na jídlo pro mě,“ konstatuje.
Nad vodou ho drží hlavně jeho přítelkyně Monika Čvachoučková, která o něho v rámci svých možností pečuje a také příběhy několika lidí se stejnou diagnózou, kterým ulehčila právě terapie kmenovými buňkami. „Provádí to v Motole profesorka Syková, ředitelka Ústavu experimentální medicíny. Ale je to teprve ve fázi výzkumu, takže to neproplácí pojišťovna. Aplikují tam kmenové bunky přímo do míchy. Jedna dávka stojí 150 tisíc, ale není jisté, jestli zabere, protože to zatím není ověřené. Vstoupil jsem s nimi do jednání, ale aby mě zařadili do jejich studie, musím splňovat určitá kritéria,“ doplňuje, že ho čeká řada dalších vyšetření.
Právě kvůli vysoké ceně léčby přišli jeho známí s nápadem na uspořádání veřejné sbírky. Oslovili vrouteckého starostu Jaromíra Kubelku a ten ji za souhlasu zastupitelů města vyhlásil. Vroutečtí zastupitelé se také v její prospěch solidárně vzdali části svých odměn. Celkem tak na speciální účet přispějí zhruba 16ti tisíci korunami.
„Pavla tu mají všichni rádi. Jezdil na motorce, byl aktivní člen občanského sdružení A-Z, které na Kozinci postavilo motokrosovou dráhu, byl stále činorodý a plný života,“ věří jeho přítelkyně v dobrý konec. A optimistou je i on, proti nepřízni sudiček bojuje humorem. „Člověk musí věřit. Kdyby nevěřil, mohl by jet rovnou do Pelhřimova,“ směje se Nivnický s narážkou na filmovou hlášku, která odkazuje na pelhřimovské krematorium.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video