Povede se obnovit křížovou cestu?

Jan Vnouček 2014-02-05 00:49:00

Kryry – Dnes již zapomenutá a poničená Křížová cesta z Kryr na vrchol Kostelního kopce možná znovu ožije. Sedm zastavení Bolestí Panny Marie, od jejichž výstavby letos uplyne 250 let, chce vedení města obnovit v rámci vybudování nové naučné stezky.

„Prošli jsme si to a našli jsme základy šesti ze sedmi zastavení. Povedlo se nám objevit i některé rozbité oltáříky. Nalezené bychom nechali opravit a další podle předloh znovu vyrobit. A pak bychom je vrátili na jejich původní místa,“ plánuje kryrský starosta Miroslav Brda.
Součástí projektu je i umístění série naučných tabulí, odpočinkových posezení a využití prostoru za Schillerovou rozhlednou, včetně vztyčení „interaktivního“ artefaktu. Obnovená křížová cesta by se ale neměla stát „mrtvou“ památkovou zónou. „Měla by to být naučná stezka žáků a města Kryry. Škola by se na ní měla výrazně podílet. Cílem  je vytvořit silnou vazbu na mladou generaci. Když zainteresujeme i děti, tak se o ni budou starat a chránit ji,“ prozrazuje svou ideu předseda kryrské kulturní komise Kamil Kraus.
Radnice chce při tvorbě naučné stezky spolupracovat s místní základní školou. V současné době s epřipravuje žádost o dotaci, která by celý projekt zafinancovala.
Křížová cesta v Kryrech byla postavena v roce 1764 a vedla od posledního domku na Malé straně pěšinou na vrchol k rozhledně. Foto: repro Stabilní katastr

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video