Za teplo si v Žatci připlatí. Přesto je cena oproti jiným městům stále příznivá

Veronika Salášková 2014-02-05 00:55:00

Žatec – O něco hlouběji sáhne do svých peněženek v letošním roce řada Žatečanů, pokud bude chtít mít ve svých domovech příjemné teploučko. Žatecká teplárenská a.s., od níž většina domácností teplo odebírá, totiž navýšila cenu za teplo. Místní jsou na tom i tak pořád lépe než obyvatelé dalších měst lounského okresu.

Jednotlivé cenové úrovně se pro rok 2014 zvýšily o 3,5%. „Navýšení ceny je z důvodu nárůstu cen uhlí – máme nového dodavatele. Protože nemáme odsíření, jsme závislí pouze na nízkosirnatém uhlí, které má k dispozici důl Bilina, jehož zásoby jsou na rozdíl od jiných druhů uhlí již omezené. Zvýšila se i cena dopravy za toto uhlí, doly si navíc účtují i překládku,“ sdělila Alena Hlávková, ředitelka Žatecké teplárenské, a.s. Dodala, že ostatní náklady se snaží Žatecká teplárenská minimalizovat poptávkovými řízeními a že mzdové náklady se také již čtyři roky neměnily. Negativní vliv na cenu tepla má hlavně pokles odebraných giga joulů, kdy se takto projevují úsporná opatření.
„My ale stále musíme udržovat zařízení ve stejném provozu, jako když se odbíralo podstatně více tepla. Proto se snažíme přizpůsobovat výrobu i distribuci tepla současným odběrům, snižujeme dimenze nových horkovodů, měníme zařízení na nová s vysokou účinností. Bohužel jsou to ale velké investice, které budou trvat několik let. Díky tomu, že dnes vyrobená elektřina dotuje cenu tepla, jsme cenu mohli zvýšit pouze o 3,5% v průměru,“ vysvětlila ředitelka Hlávková.
Předběžné ceny tepla pro rok 2014 byly stanoveny ve výši 316,4 korun za GJ pro odběratele, kteří teplo odebírají přímo z horkovodu pomocí vlastní kompaktní předávací stanice, 431,9 korun za GJ pro ty, kteří teplo berou z horkovodu pomocí kompaktní předávací stanice teplárny. Občané, kteří teplo odebírají ze sekundárního rozvodu, sem patří například obyvatelé panelových sídlišť, pak zaplatí 474,8 korun za GJ.
Při porovnání těchto cen s cenami v okolních městech lounského okresu vychází, že teplo, které putuje z Perče je stále výrazně levnější. V Lounech odebírá řada lidí teplo od společnosti Energie Holding za 724,36 korun za GJ. V Podbořanech většinu města vytápí plynová kotelna, pro letošek zatím ještě nebyla přesná částka, kterou místní za teplo zaplatí, spočítaná, předpokládá se ale, že bude ve výši 580 korun za GJ.

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video