Neutopí se zastupitelé v kanalizaci?

Jan Vnouček 2014-02-18 11:43:00

Blšany – Najít firmu, která by eventuálně provozovala budoucí kanalizační síť ve městě. To je pro úkol blšanského starosty Petra Bukáčka, který mu uložili jeho zastupitelé. Zároveň má zjistit, jak ekonomicky vychází její provozování v okolních obcích.

To vše v reakci na výsledek nedávno vyhodnocené ankety, kde většina občanů své radnici jasně vzkázala, že si v místní části Blšany přejí vybudovat kanalizaci, a to gravitačního typu. Ta je však ze všech nabízených možností stavebně a investičně nejnáročnější. Vzhledem k vysokým investičním nákladům, které činí odhadem 36 miliónů korun, a relativně nižší velikosti obce je také pravděpodobné, že Severočeské vodovodní společnosti (SVS) nerentabilní dílo odmítne převzít a provozovat.
Městské konšele nyní čeká těžké rozhodování, zda se ztotožnit s názorem většiny občanů, nebo jít proti němu a vybrat pro město levnější tlakovou kanalizaci. Ta by odhadem stála pouze 13 miliónů a radnice by ji zřejmě bez problémů předala SVS. Teprve až vyřeší tuto otázku, mohou zadat vypracování projektové dokumentace ke zvolené variantě.
„Neschválíme přece vydání 1,8 miliónu korun na projektovou dokumentaci, když nevíme, co a jak,“ obhajuje opatrnost v  rozhodování Bukáček, který je příznivcem levnější možnosti.
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Ústeckého kraje navrhuje v Blšanech po roce 2016 intenzifikaci stávajících septiků na mikročistírny. Podle něj není v obci investičně a provozně výhodné budovat čistírnu odpadních vod a kanalizační síť.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video