Zmatky v doručování poštovních zásilek

Redakce 2014-02-20 01:01:00

Žatec – Několik výtek směrem k práci České pošty v Žatci se v posledních týdnech nahrnulo na naši redakci. Lidé si stěžují, že jim ve schránce končí zásilky adresované úplně někomu jinému. Nebo jim nebyly doručovány dopisy s tím, že adresát se na uvedené adrese nenachází, i když předtím na stejnou adresu pošta chodila několik let bez problémů. Řada stížností směřovala i k doručování doporučených dopisů či balíků. Místo toho, aby pošťák zazvonil a počkal, zda je adresát doma, automaticky hodí do schránky výzvu, že si lidé mají svoji zásilku vyzvednout na poště. Žatečtí pošťáci však přiznávají jen jedno pochybení. Zbytek zádrhelů je na straně adresátů. Buď jim nezvoní zvonek nebo na něm nemají cedulku se jménem.

„Bydlím v Jungmanově ulici v Žatci. Nedávno jsem ve schránce našel složenku na vyplacení peněz, na které byl adresát úplně někdo jiný, navíc bydlící na adrese v ulici Obránců míru. Nebo jsem měl ve schránce dopis, adresový úplně někomu jinému. Naštěstí jsem ho znal, tak jsem mu ho odnesl. Zarazilo mě, že byla špatně doručena poukázka na peníze. Vždyť se někdo mohl pokusit peníze z ní vybrat,“ sdělil svoji zkušenost se žateckou poštou Pavel Moravec.
Naše vydavatelství OHŘE MEDIA má sídlo v ulici Volyňských Čechů a provozovnu ve Dvořákově ulici. Právě na ni nám v posledních měsících loňského roku přestala chodit pošta, ač několik let běželo vše bez problémů. Dozvěděli jsme se to až po nějakém čase, kdy se ozvali naši dodavatelé. Faktury, které nám zaslali, se jim totiž vracely s poznámkou, že adresát se na dané adrese nenachází.
Několik čtenářů také uvedlo svoje zkušenosti s doručováním balíků či doporučených dopisů. „Čekala jsem balík do ruky. Ráno mi přišla sms, že balík bude doručen v 10 hodin. Celý pátek jsem čekala doma, ale balík nedorazil. Jen večer pak přišla sms, že balík nebylo možno doručit a bude doručen až v dalším týdnu,“ postěžovala si čtenářka, která nechtěla být jmenována, ale její jméno má redakce k dispozici.
Dalšímu čtenáři, který si také nepřeje být jmenován, se opakovaně stalo, že i přesto, že byl doma, doručovatelka místo zazvonění a předání doporučené zásilky, na kterou čekal, rovnou hodila do schránky lístek, aby si ji vyzvedl na poště.
„Mohu potvrdit, že jednou jsme řešili situaci, kdy listovní doručovatelka, pravděpodobně z důvodu přichycení poštovní poukázky B k jiné zásilce ve folii, vložila poštovní poukázku B do domovní schránky na jiné adrese. Adresát, kterému poukázka nepatřila, ji přinesl na pobočku pošty Žatec 1 a následující pracovní den byla s omluvou adresátovi doručena. Adresát omluvu přijal.
Veškeré SMS zprávy, které chodí adresátům o příchodu zásilky, jsou pouze informativní a informují o tom, že v uvedený den bude předmětná zásilka dodávána. Zmiňovaný případ bez konkrétních údajů o zásilce či adresátu nelze řádně prověřit. Ve městě Žatec probíhá běžné a odpolední doručování balíkových zásilek, kdy v případě, že je zásilka opatřena telefonním číslem adresáta, je tento adresát doručovatelem kontaktován. Každý doručovatel je hodnocen podle počtu doručených zásilek a jsou motivováni k tomu, aby většinu zásilek doručili.
U doručování listovních zásilek je případ také velice nekonkrétní. Dle vyjádření vedoucího depa každá listovní doručovatelka při doručování zapsaných listovních zásilek nejprve učiní pokus o doručení zazvoněním na adresáta, až pokud je tento pokus neúspěšný, je zásilka oznámena vložením do domovní schránky adresáta. Stává se, že když adresát na obdobnou chybu upozorní, je po prověření někdy zjištěno, že tento nemá funkční zvonek, nebo nepopsaný zvonek. Nepravidelnosti jsou zjišťovány i u značení domovních schránek adresátů.
Nespokojenosti s doručováním na adresu OHŘE MEDIA v Dvořákově ulici si kolegové nejsou vědomi. Paní doručovatelka na tuto adresu řádně doručuje a nezaznamenali žádnou reklamaci na nedoručování pošty jak ze strany adresáta, tak odesilatele.
Je nám velmi líto, že těchto několik nekonkrétních případů, které není možné řádně prověřit a tím případnou příčinu nespokojenosti zjistit a poté odstranit, vrhá špatné světlo na naše doručovatele v Žatci. Žádné větší problémy s doručováním zásilek ve městě Žatec nejsou zaznamenány. Na práci doručovatelů probíhají pravidelné kontrol,“ sdělila k zaslaným výtkám tisková mluvčí České pošty Marta Selicharová.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video