Rozhovor s Danielem Nociarem zakládajícím členem spolku Občasné sdružení

Iveta Drlíková 2015-02-05 09:37:00

Parta kamarádů předloni založila oficiální spolek Občasné sdružení.  Za krátkou dobu svého trvání stihli zrealizovat několik sportovních, ale i kulturních akcí. Co jsou zač a jaké mají cíle, na to jsme se zeptali jednoho ze zakládajících členů, Daniela Nociara.

Co vás vedlo k založení občasného sdružení?
První myšlenka na založení našeho sdružení  přišla po prvním ročníku „Streetball Cup Žatec“ a „Skatečesné “, kdy jsme potřebovali záležitosti spojené s organizací, jako např. sponzorské dary a žádosti, řešit přes formu právnické osoby. Při prvním ročníku nám s tímto problémem pomohlo sdružení „Učitelé pro Žatec“, za co jim musíme dodatečně poděkovat.  Jelikož jsme se po zrealizování těchto akcí shodli, že chceme s činností pokračovat dále, bylo založení sportovně-kulturního sdružení automatickým vyústěním situace. Právní forma sdružení nám napomáhá v lepší propagaci akcí, získávání prostředků a hlavně ve výsledcích činnosti. Oficiální registrace sdružení na Ministerstvu vnitra se datuje ke dni 26. 6. 2013.
Proč název Občasné sdružení? Kdo jsou jeho zakládající členové, kdo předseda? Jste otevřený spolek? Můžou se k vám připojit další lidé?
Název sdružení jsme napoprvé vymýšleli podstatně dlouho. Zajímavý nápad ne a ne přijít. První pokus o registraci vyšel naprázdno, protože na ministerstvu byla naše zkratka už zaregistrována. Po prvním nezdaru mě náhodně při mytí nádobí napadl název Občasné sdružení, a jak to tak bývá, tento spontánní název byl ostatními uznán za vhodný. V podstatě to vystihuje směřování sdružení. Organizujeme akce, jejichž cílem je dobrovolné občasné sdružování lidí se stejným zájmem.
Jedna z podmínek založení sdružení je účast tři členů přípravného výboru. U nás jsem to byl já, Karel Beran a Pavel Broum. Spolek je určitě otevřen každému, na předsedu si nehrajeme a členem sdružení se dá označit každý, kdo přijde se zájmem o organizaci sportovně-kulturní akce nebo ten, kdo se podílel na organizování akcích předešlých. Ochotných lidí, kteří se chtějí zapojit do veřejného dění v našem městě je naštěstí dost. Sportovní akce se pořádáme také s podporou žateckých házenkářů. Kulturní akce s podporou lidí kolem labelu Back in Times a dalších sportovců a umělců.
Přímý kontakt je možný přes emailovou adresu obcasnesdruzeni@seznam.cz. Všechny pořádané a plánované akce zveřejňujeme na FB profilu Občasné Sdružení, především pak ve fotogaleriích. Do budoucna uvažujeme se zprovozněním webových stránek.
Která akce pod hlavičkou sdružení byla první, kolik jste jich zatím zorganizovali a na kterou jste nejvíce pyšní. Co chystáte letos?
Oficiálně první byl „Streetball Cup Žatec 2013“ a následná „Skatečesná 2013“. Pokud budeme počítat i první ročník streetballového turnaje, máme za sebou již tři ročníky, na které dorazily kromě žateckých i týmy třeba z Liberce, Prahy nebo Kladna. Skatečesná, za kterou stojí především P. Broum a parta FC Crew, se pod tímto novějším názvem pořádala zatím dvakrát, předchozí ročníky probíhaly pod jiným názvem. Momentálně máme za sebou také druhý ročník turnaje v amatérském badmintonu.  Pokud je to možné, tak se náš tým snaží účastnit dalších sportovních akcí, jako je např. vánoční turnaj v basketbalu. Odpovědět na otázku, na kterou akci jsme nejvíce pyšní, je složité. Největší odměnou je spokojenost účastníků a návštěvníků, následné vkládání výsledků a fotoreportů na FB profil a zájem mladých sportovců jako v případě kategorie junior (do 16 let) při Streetball Cupu. Ale za vrchol můžeme považovat první ročník sportovně-kulturního minifestivalu „Underwall“, který jsme organizovali v roce 2014 souběžně s Dočesnou. Underwall  zaštiťuje Streetball Cup, Skatečesnou a následnou hudební produkci, na které se představili nezávislí interpreti. Dalším vrcholem je úspěšná iniciativa za nové basketbalové koše na venkovním hřišti  ZŠ Jižní.  Iniciativa měla za úkol zlepšit podmínky pro mladé začínající basketbalisty, kteří se v letních měsících scházejí v hojném počtu právě na tomto oblíbeném hřišti. Celá akce trvala půl roku a výsledkem jsou nové masivní konstrukce košů odolné vůči vandalismu. Především při hloubení základových patek se občasně sdružili ochotní lidé, kterým není lhostejné prostředí, ve kterém žijí.
Tento rok se budeme snažit o navázání na předešlé ročníky všech akcí a pokud možno zvyšovat jejich úroveň. V plánu je také nezvyklejší akce v podobě velkoplošné malby na stěnu ve veřejném prostoru tzv. Mural art. Je vybrán objekt i způsob financování a zbývá dořešit výběr konkrétního díla. Na začátku příběhu je také iniciativa za rekonstrukci či novou výstavbu místního skateparku.
Ve svém prohlášení na facebooku nabízíte pomoc rovněž organizátorům jiných akcí. Proč a jakou?
Organizátoři akcí mohou narazit na stejný problém jako my před prvním ročníkem Streetball Cupu. Mohou potřebovat pokrytí akce právní formou, kterou poskytuje občanské sdružení, a aby nemuseli kvůli jedné akci zakládat nové sdružení, nabízíme pomoc při realizaci jejich záměru. Tímto záměrem a zároveň naší činností se snažíme zlepšit sportovně-kulturní prostředí v našem královském městě.
Z jakých zdrojů získáváte finance na svoji činnost?
Finanční prostředky získáváme především od soukromých subjektů formou sponzorských darů, ale také z podpory sportovní komise města Žatce. Sportovní akce jsou podporovány vybraným startovným a věcnými cenami od sponzorů. Za Občasné Sdružení o. s. bychom rádi poděkovali všem soukromým subjektům, které nás v naší činnosti podporují  a také vedení města za možnost podávání žádostí o finanční příspěvky na sportovní akce. Poděkování také patří žateckému Infocentru za pomoc při propagaci jednotlivých událostí. Děkuji za odpovědi. Iveta Drlíková

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video