Obec přispívá občanům na vybudování čističky

Otto Urma 2011-08-21 00:00:00

Lipno – Řada obcí musí v současné době řešit problémy s kanalizací, která je často stará a nevyhovující. Některé z nich se rozhodnou pro obnovu a rekonstrukci centrální kanalizace, některé ji staví zbrusu novou, protože ji dosud neměly. V Lipně a Lipenci se ale vydali trošku jinou cestou. Lidé si zde vybudují domácí čističky odpadních vod a obec jim na ně přispěje a zajistí přípojku.

V předchozích letech byl příspěvek z obecní kasy 15 tisíc, letos v březnu schválilo zastupitelstvo, že od 1. dubna bude paušální příspěvek ve výši 50 tisíc korun. Tato částka bez problémů pokryje všechny náklady spojené s výstavbou a nákupem čističky.
„Vydali jsme se levnější a méně pracnou cestou než jiné obce,“ řekl starosta Jiří Novotný. „ Tento paušální příspěvek je pouze na nově osazenou čističku. Peníze ale nedáváme dopředu, ale až když je čistička hotová a občan nám předloží fakturu, na základě toho teprve dostane peníze. Firmu si může vybrat, jakou chce. Sto čísel v obci nás tak vyjde přibližně na 5 milionů, naproti tomu centrální kanalizace může stát okolo 40 milionů korun,“ vysvětlil starosta Novotný.
Dalšími výhodami tohoto způsobu je také, že není rozkopaná celá obec a že rekonstrukce je rozložená do 5 až 6 let, takže obec peníze vydává postupně.
„Díky tomu máme dostatek financí i na další akce v našich třech obcích,“ dodal starosta. Toto řešení vymyslel starosta Jiří Novotný po zkušenostech s budováním centrální kanalizace ve třetí ze spádových –  Drahomyšli, která obec vyšla na osm milionů korun.
Obci ještě zbývá zmodernizovat poslední úsek kanalizace z Lipna směrem na sousední Hřivice.
„Kanalizaci v celé vesnici máme vyřešenou v globále i pro náročnější případy. Velkou výhodou je, že tu máme vodoteč. V současné době zpracováváme asi 12 až 15 žádostí. Čističku už u nás řešíme deset let,“ uzavřel starosta Jiří Novotný.

Napsal(a): Otto Urma

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video