Vycházka do ráje vodních ptáků na rybníky do Kněžic u Podbořan

Alla Želinská 2016-10-07 12:01:00

Kněžice, Podbořany – Rakovnický ornitologický spolek Fénix pořádá v sobotu 8. října společně s Českou společností ornitologickou a s městem Podbořany vycházku na významný krajinný prvek – Kněžické rybníky – s pozorováním a určováním ptáků. Sraz je v 7:30 za rozednění u autobusové zastávky na návsi v Kněžicích.

„Cílem vycházky je přiblížit přírodně zajímavou lokalitu za humny, s výskytem vodních druhů ptáků v době podzimního tahu. Budeme pozorovat volavky, kormorány, potápky a několik druhů kachen. Rybníky jsou hojně navštěvované i atraktivními druhy dravců – např. orel mořský, orlovec říční, luňák červený a další. Shromažďuje se tam před podzimním tahem na nocovišti i významné množství špačků nebo strnadů lučních,“ uvedl průvodce Milan Tichai z ROS Fénix.

Součástí nenáročné zhruba tříkilometrové vycházky bude určování ptačích hlasů i ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Účastníci obdrží malý dárek, získají mnoho informací jak o jednotlivých druzích, jejich životě, ohrožení a možnostech ochrany, tak o fenoménu ptačí migrace obecně.

V případě vlhkého počasí je třeba obout holínky nebo aspoň trekovky, vlastní dalekohled výhodou a za chladného rána i něco pro zahřátí! „Podle zájmu účastníků se po vycházce přesuneme na některou z lokalit v okolí s aktuálním výskytem dravců,“ dodal M. Tichai.
„Letos poprvé vyhnízdili na Podbořansku vlhy pestré, které hnízdí v norách na příkrých stěnách – jsou to opravdu pestrobarevní ptáci – takoví středoevropští papoušci. Jinak na Podbořansku již několik let jsou stabilní populace dříve exotického ptáka jeřába popelavého,“ řekl tajemník MÚ Podbořany Martin Gutzer, myslivec, znalec a milovník přírody, který, dovolí-li mu povinnosti, si vycházku nenechá ujít.

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video