Jak je na tom Žatec s kandidaturou na seznam UNESCO? Žatecké noviny zpovídaly místostarostu Jaroslava Špičku

Otto Urma 2016-11-20 00:03:00

Jak je Žatec daleko se zpracováním dokumentace pro kandidaturu? Řídící skupina, která má za úkol zpracovat nominační dokumentaci, odevzdala ke konci září její pracovní verzi prostřednictvím Ministerstva kultury do centra světového dědictví v Paříži. V následujících dnech očekáváme připomínky ze světového centra, které se budeme snažit co nejlépe a nejrychleji zapracovat. V případě rozhodnutí Ministerstva kultury, že za Českou republiku bude podána nominace našeho města, odevzdáme na konci ledna 2017 ostrou verzi zpět do centra světového dědictví v Paříži.    

Co bude případně následovat potom?
V průběhu příštího roku, tedy 2017, budou komisaři a hodnotitelé naši nominaci zkou-mat, město navštěvovat – anonymně i oficiálně a v polovině roku 2018 přijde rozhodnutí.
Jak může kandidatura na seznam UNESCO pomoci místnímu rozvoji?
Žatec je městem chmelových skladů, což je opravdu světový unikát. V současné vývojové etapě se většina chmele skladuje v moderních chlazených skladech, a tudíž staré sklady uvnitř města již neplní svůj původní účel. Podstatou rozumného využití, v rámci památek UNESCO, je podpora rozvoje turistického ruchu uvnitř historické části města. Takové podnikatelské aktivity jsou zásadním požadavkem k oživení. Strategický plán rozvoje města počítá s vyváženým rozvojem všech druhů aktivit včetně dopravní obslužnosti. Nevyužívané objekty se tak v rámci revitalizace mohou přeměnit například na byty pro mladé rodiny, na turistické atrakce, na penziony i pro další druhy služeb souvisejících s turistickým ruchem. V roce 2015 navštívilo naše město okolo dvaceti tisíc turistů, reálný odhad růstu návštěvnosti přitom leží na hranici sta tisíc. Jenom se o to musíme společně přičinit.
Děkuji za odpovědi.
Otto Urma

Napsal(a): Otto Urma

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video