Hlasy diváků rozhodly, jak si povede škola v Měcholupech

Veronika Salášková 2011-10-03 00:01:00

Měcholupy – Na Základní škole v Měcholupech vychovávají a vedou žáky k šetrnému hospodaření a ekologickému uvědomění a to přesně v duchu Komenského – Škola hrou. Děti si ve školní ekodomácnosti mohou samy změřit a spočítat, kolik ušetří, jestliže uvaří na úsporném sporáku oproti starému. Za tento projekt byla škola nominována na prestižní cenu.

Projekt Školní ekodomácnost běží už od listopadu 2010, škola ji vybudovala z grantu. Tato plně funkční ekologická domácnost v jedné ze tříd školy je vybavena moderním ekologicky úsporným zařízením a spotřebiči energetické třídy A+. Nechybí zde pračka, indukční vařič, lednička a vysavač. Jsou zde také měřiče spotřeby energie a žáci tak mohou sledovat všechny vstupy i reálné výstupy se zjištěním konkrétních úspor. Za touto moderní linkou je starší, kde jsou spotřebiče třídy D, takže děti si mohou porovnat, o kolik energie spolknou na stejný úkol více než úsporné spotřebiče. Součástí provozu školní ekodomácnosti je také kompletní třídění všech odpadů včetně bioodpadu.
Škola byla za tento projekt nominována do speciální kategorie v soutěži E.ON Energy Globe Award ČR na ocenění „Cena Ekoenergie“ spolu s dalšími dvěma projekty. O vítězi, který získá finanční odměnu, rozhodnou lidé svými hlasy, které bylo možné posílat do 30. Září.
Školní ekodomácnost slouží nejen jako názorná pomůcka v hodinách ekologie, fyziky, v praktickém kroužku vaření, ale i jako zázemí pro činnost školního klubu. Seznámili se s ní nejen žáci školy, ale i jejich rodiče a také studenti Západočeské univerzity Plzeň, pro něž je ZŠ Měcholupy fakultní školou.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video