Adam Janouš vicemistrem republiky

Iveta Drlíková 2011-10-26 00:00:00

Žatec – Motokárový závodník Adam Janouš vybojoval na domácím šampionátu letos v celkovém pořadí stříbrnou příčku a po loňském bronzu přidal do své sbírky trofejí další titul Vicemistra ČR mezi dospělými v kategorii KZ2. „Dlouho to vypadalo na celkové vítězství. O titul jsem přišel vlastně až v předposledním závodě, kde mě technická závada stála důležité body. Pocity tak mám smíšené. Spokojený jsme s výsledky, kterých jsem dosáhl v zahraničí, kde se mi v mezinárodní konkurenci dařilo. Doma jsem ale chtěl vybojovat konečně titul, takže stříbrná příčka je pro mě zklamáním,“ řekl k uplynulé sezóně pětadvacetiletý závodník. 

Ta přitom pro Adama Janouše začala velmi slibně. Na začátku sezóny přestoupil závodní stáje Praga Sumako team a díky tomu získal kvalitní zázemí a mohl se tak v klidu soustředit na nabitý soutěžní kalendář. Kolotoč závodů Mistrovství České republiky 2011 zahájil v dubnu na okruhu v Sosnové, kde vybojoval dvakrát druhé místo. Ve druhém podniku MČR, který se jel v květnu na autodromu ve Vysokém Mýtě získal v součtu obou jízd první místo. Šance posunout se do čela průběžného pořadí přišla ve třetím kole v Písku. Náročná trať Adamovi sedla, v obou jízdách byl nejrychlejší, takže umazal bodové manko a posunul se k vedoucímu Midrlovi do čela soutěže. Čtvrtý závod se jel na novém okruhu v Chebu, kde po první jízdě skončil Adam druhý. „Ve druhém finále jsme nasadili nové pneumatiky, protože před závodem bylo hodně vody a dost pršelo. Zdála se to být ideální volba, ale těsně před finálovou jízdou se vyjasnilo a trať začala zprudka osychat a to hrálo do karet soupeřům, kteří nasadili „ojeté“ pneumatiky. Od startu jsem se pohyboval na 6. místě a zhruba v polovině závodu mne Hronovský vytlačil ven, takže jsem skončil v bariéře mimo trať. Motokáru jsem musel roztlačit a závod jsem tak dokončil téměř poslední,“ popisuje momenty, které vedly ke ztrátě důležitých bodů Janouš. Zatím poměrně hladký boj o titul se tak zadrhl, ale ještě nebylo nic ztraceno. Před sebou měl poslední tři mistrovské okruhy. V tom prvním, opět v Písku, vybojoval dvakrát třetí místo, ale sen o titulu se definitivně rozplynul v předposledním závodě v Sosnové. Na zdejším okruhu byl sice po první jízdě druhý, ale šesté místo, kam jej odsunula technická závada, znamenalo už velkou bodovou ztrátu  i konec nadějí na první místo. Na poslední okruh do Vysokého Mýta tak Adam Janouš přijížděl už jako jistý Vicemistr ČR. Závod vyhrál a v celkovém hodnocení šampionátu MČR skončil na druhém místě se ztrátou  14bodů na prvního Midrlu.  „Občas, když se úplně nedaří, přicházejí momenty, kdy bych se závoděním nejraději praštil. Zatím ale, a to už motokáry jezdím od dětských let, převažují hezké chvilky, které mě pokaždé nabudí do dalšího závodění,“ nevzdává sen o českém titulu Adam.
V letošní m roce absolvoval Adam Janouš také několik podniků v zahraničí. Hned v úvodu sezóny, začátkem března v Itálii, skončil druhý v Trofeo di primavera. Koncem března se do Itálie vrátil  na velmi populární závod Trofeo Andrea Marguti a tentokrát si domů odvezl cenné vítězství. Úspěšně pokračoval také na dubnové akci v Německu, kde na dráze ve Wackersdorfu vyhrál. V červnu se zúčastnil Mistrovství Německa v Belgii na okruhu v Genku. Tam ve finálové jízdě skončil pátý. Další jeho zahraniční akcí bylo Mistrovství Evropy, které proběhlo v červnu v Německu na okruhu Wackersdorf za účasti 111 závodníků. Do finále jich mohlo postoupit pouze 34 a mezi nimi nechyběl  ani Adam Janouš, který nakonec v náročné jízdě čítají 25 kol skončil na 8. místě. V září vyrazil Adam Janouš se svým týmem opět do belgického Genku, kde se jel Světový pohár. Opět postoupil do finále, které ale pro něho skončilo po kolizi na startu. Již desátou závodní sezónu mezi seniory pak zakončí  tento měsíc v Itálii.

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video