V Uhrovic mlýně mají velbloudy pro radost

Redakce 2011-11-04 00:00:00

Rakovnicko – Uhrovic mlýn u Milíčova je jeden z nejstarších mlýnů v Čechách.  „Jako mlýn sloužil ještě po válce,“ říká jeho současná obyvatelka Vlasta Durlinová  „Pak jej majitelé někdy v sedmdesátých letech prodali Okresnímu stavebnímu podniku Most, který tu postavil ubytování. Po revoluci se OSP zrušilo a následný majitel si na stavbu vzal úvěr a nechal je spadnout spořitelně. Místní z okolí to totálně rozebrali, takže my jsme to kupovali jako totální ruinu. Dáváme to jako rodina dohromady a blbneme se zvířátkama,“ říká Vlasta Durlinová.

Vedle poníků, prasat a kravky působí velbloudi trochu jako zjevení. „Manžel navštívil cirkus v Kralupech a strašně se mu velbloudi líbili, tak ho napadlo si je pořídit,“ vzpomíná Vlasta Durlinová. Zjistili jsme, že to jsou strašně nenáročná zvířata, pocházejí z Asie, z oblastí pouště Gobi, kde bývají v zimě třicetistupňové mrazy, takže jim zimy nevadí a dokonce mají rádi sníh.“ Chundelatý hřebec se jmenuje Efendi, je mu 4,5 roku, se stejně starou Safirou  jsou chovný pár.  V televizi říkali, že samec se musí kastrovat, jinak jsou divocí, ale tenhle je mazel, mírný a hodný, i když není kastrovaný.  Rozhodně nechce kousnout, jak si někdo myslí. Je to krásné zvíře, krotké, na stravu nenáročné, nemusí se kovat jako kůň.  Za kus chleba je Efendi schopný dělat kotrmelce. Syn s nimi dokonce jezdí do lesa na houby, a projdou i místa, kam by se kůň nedostal, zvládají krpály, a když třeba spadne, tak se mu nic nestane, to kůň by si zlomil nohu.  Dá se na něm jezdit i bez sedla, ale syn si jej ušil. Když jsme byli v potřebách pro jezdectví, neměli na velbloudy kupodivu nic. Přitom je to sice v jiných zeměpisných šířkách, ale naprosto normální domácí zvíře,“ směje se Vlasta Durlinová.
Máme velbloudy v podstatě pro radost,“ vysvětluje, ale netají se tím, že by byli rádi, kdyby se jim podařilo odchovat mladé: Zatím je to jenom koníček.  Mám mléko, snažím se dělat sýry, tvaroh, ale je to pořád ještě pro známé a pro rodinu, není to žádná velkovýroba. Přes léto nám sem jezdí hodně přátelé, známí, máme pro ně ubytování. Máme ale v plánu mít tady ubytování, asi formou klubu, chceme pořádat semináře, cvičení,“ prozrazuje, kterými směry se ubírají jejich úvahy o budoucnosti.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video