Stále více a více nosících maminek! – Na Žatecku a Lounsku se dokonce sdružují pod jednou skupinou

Hedvika Mašková 2018-11-17 19:00:00

Před dvěma lety v říjnu založila dvojice maminek z lounského okresu skupinu na sociální síti ,,Nošení dětiček Žatec-Lounsko“, která čítá přes tři stovky členů. Náplní této komunity je sdružovat rodiče, kteří mají zájem o nošení dětí v šátku či nosítku, chtějí se o něm něco zajímavého dozvědět a předat jim zkušenosti, rady a vést je ke správnému nošení, jelikož existuje i nošení nesprávné. Na chod skupiny, zdravotní hlediska nošení dětí, jaké výhody mají nosítka a šátky oproti kočárku, kde se lze vázání šátků naučit, a kam vyráží žatecké a lounské nosící maminky na společné ,,srazíky“? Na to jsme se zeptali jedné ze správkyň skupiny a dvojnásobné maminky s řadou zkušeností s nošením Kristýny Maříkové.

Skupina maminek

Jste jednou ze správkyň skupiny ,,Nošení dětiček Žatec-Lounsko“. Co vás k tomuto nápadu dovedlo?

Já jsem byla jedna z prvních nosících maminek v Žatci. Díky tomu jsem se seznámila s mou kamarádkou z Loun – Adinou Maškovou a začaly jsme společně sdružovat maminky, které měly o nošení zájem.

Psala nám spousta lidí, kteří chtěli začít s nošením – jak by měli začít, co je správné, a co není. Na to konto jsme vytvořily skupinu, kde si tyto informace předáváme.

Jak dlouho již skupina funguje?

Zhruba dva roky.

My s Adinou však nosíme mnohem déle. Skupinu jsme ale založily relativně nedávno.

• S kým dalším se na organizaci skupiny podílíte?

Dnes už se ve skupině nehraje na nějaké správcovství. Dnes je již ve skupině tolik holek, že si zvládají předávat informace navzájem mezi sebou. Někdo vznese dotaz a ten kdo ví, odpoví.

Otázky už nejsou cílené pouze na nás. Nosící spektrum maminek je už tak veliké a má spoustu informací, že si zvládne pomoci navzájem samo.

Ve skupině probíhá také testování nosítek a šátků. Maminky zde poskytují své zkušenosti a rady.

Vznese se například dotaz: ,,Holky, sháním nosítko na půlročního chlapečka, který má takovou a takovou váhu a výšku…“. My pak zareagujeme: ,,Ano, zkoušela jsem to a to nosítko, je super, jsou levnější a dražší varianty…“. Dáváme tak spoustu možností na výběr.

• Popište mi, co je náplní vaší činnosti?

Náplní je sdružovat rodiče, kteří mají zájem o nošení, kteří se o něm chtějí něco zajímavého dozvědět a předat jim zkušenosti, rady a vést je ke správnému nošení, protože existuje i nošení nesprávné.

Srazíky

• S členkami skupiny si dáváte také srazy. Jak často je pořádáte?

Odvíjí se to hodně od počasí a také od toho, jak máme čas. Dříve jsme se scházely opravdu často. Třeba každý týden v Žatci v Sedmikrásce nebo v Lounech v Luně, kde jsou úžasné prostory. Chodíme do knihovny, kde je obrovský prostor pro děti se spoustou hraček. My si pak dáme kafe a pokecáme.

Teď už většina z nás začala chodit do práce a nezvládáme se scházet tak často. Je to škoda.

Minimálně jednou za měsíc sraz ale je.

• Kolik se vás v průměru schází?

Bývaly doby, kdy se náš sešlo třeba dvacet nebo pětadvacet. Někdy se sejdeme na kafíčku třeba jen ve čtyřech nebo v pěti. Vyměníme si nové poznatky – třeba, která z nás má nový šátek.

Stává se, že účast na schůzce některé maminky potvrdí, ale pak jim onemocní dítě a nedorazí. Většinou se ale scházíme v počtu deseti lidí. Když je nějaké velké testování, tak nás přijde víc.

• Kam většinou vyrážíte?

Jak už jsem říkala, v Žatci do Sedmikrásky a v Lounech do Luny.

Míváme také srazy v parku. V Lounech chodíme například do parku u plovárny. Uděláme si procházku, pak si rozložíme deku a máme takový piknik.

• Mohou se k vám přidat i maminky s kočárky? Nechováte k nim nevraživost?

Vůbec ne. Máme mezi sebou spoustu holek, které spíše vozí kočárkem a nosítko nebo šátek mají jenom na výlety či na dovolené.

Určitě neříkáme: ,,Ty vozíš v kočárku, tebe mezi nás nechceme.“. To ne. (smích)

Snažíme se spolu všechny vycházet. Pro maminky, které chtějí nosit jen občas, jsme tu k tomu, abychom ji poradily. Aby se na výletě, který absolvují dvakrát do měsíce, nedřely s něčím, co jim nevyhovuje.

Výhody nošení

• Jaké jsou výhody šátku či nosítka oproti kočárku?

Určitě je to kontakt. Ten je nejdůležitější. Je to hlavní důvod, proč maminky nosí – chtějí být dítěti nablízku a chtějí okamžitě reagovat na jeho potřeby.

Je také známo, že děti jsou v šátku klidnější, protože to dítě cítí matku a ví, že není nikde samo. Já to pocítila u dcery, která nebyla schopná být sama v kočárku, takže do roka byla jen nošená. Nepoznala kočárek. Nesmírně nám to vyhovovalo, holka vůbec nebrečela.

V šátku se dá dokonce i kojit. Je to univerzální prostředek, jak být v neustálém kontaktu s dítětem. Zároveň nejsme otrokem dítěte, to vůbec ne. Díky tomu, že mají děti dostatek pozornosti, tak jsou potom mnohem klidnější, když jsou sami.

Když si má dcera hrála, tak já o ní vůbec nevěděla. Byla vždycky hrozně samostatná a trvá to do dneška. Vzali ji i přednostně do školky. Najednou mě vůbec nepotřebuje, protože mě měla jako miminko dostatek. Je to tak u většiny nošených dětí.

Já jsem dokonce šla hned po roce mateřské do práce a mohla jsem tam být, díky šátku, s dětmi. Pracovala jsem v pekárně, dítě jsem měla uvázané na zádech a obsluhovala jsem zákazníky. Stejné je to, co se týče domácích prací. Když potřebuji vyluxovat, ale dítě chce mou pozornost, navážu ho na bříško nebo na záda a fungujeme. Nebo když chci jít třeba na houby. Do lesa nemohu s kočárem, takže si dám dítě do nosítka nebo do šátku a jdu.

Výhodou nošení je také přístupnost. Mohu vzít dítě do terénu, kam bych s kočárkem nemohla. My jsme například jezdili hodně na prohlídky hradů, které jsou většinou na špatně dostupných místech pro kočárek.

Od jakého a do jakého věku je možné miminko nosit v šátku či nosítku?

Miminko je možné nosit v šátku klidně už od narození. Klidně jen pár hodin. Já jsem nosila dceru od jejích tří dnů.

Nosit se dá do té doby, dokud matka a dítě chtějí. Můj syn se nechal navázat ještě ve třech letech. Venku ho boleli nožičky, když jsme byli na procházce a já s sebou měla v tašce šátek. Navázala jsem ho, on usnul a po procházce se vzbudil úplně v pohodě.

Pokud je tedy matka, třeba i váhově, schopná unést to dítě, a dokud dítě chce, tak se může nosit.

Co se týče nosítek, tak dříve byly k dostání jen ty, ve kterých se dalo nosit až od tří nebo čtyř měsíců. Nedokázaly poskytnout takovou oporu jako šátek, který obepne miminko ze všech stran. Dnes se už začali vyrábět i nosítka, které je možné používat od narození dítěte. Je spousta rodičů, kteří spíše sáhnou po nosítku, protože se bojí vázat.

• A jaký šátek vybrat? Na trhu jich je celá řada.

Je jich strašně moc. I co se týče cenové relace.

Na novorozence/menší miminka jsou například tenčí šátky. Mají většinou gramáž 180 – 210 g/m2. Tím, že jsou tenčí, lépe obepnou miminko a lépe se s nimi pracuje.

• A co materiál?

Také je spousta druhů. Dnes je už i spousta příměsí. Nejčastější je samozřejmě čistě bavlněný šátek, také lněný a konopný. Pak se začaly vyrábět různé příměsi – buretové hedvábí, klasické hedvábí, tencl (recyklační látka), mořská řasa. Také čistě vlněné šátky – ty jsou termoregulační – v zimě krásně hřejí a v létě chladí.

• To jste mi přihrála na další otázku, jestli není miminkům i maminkám v šátcích či nosítku v létě horko?

Záleží na tloušťce šátku a také na materiálu. Pokud bude maminka už takhle dopředu přemýšlet, jestli ji nebude v létě v šátku horku, tak se může zeptat a my jí poradíme.

Na léto je například perfektní tencl, tenká bavlna a již zmiňovaná vlna.

Šátek nebo nosítko?

• Vázání šátku vypadá celkem složitě. Kde se to maminky naučí?

Existuje spousta kurzů, které si mohou maminky zaplatit a mohou se jich zúčastnit. Je na nich profesionální lektor, který má složené zkoušky, buď tady v Čechách, nebo v Německu, kde je jedna z nejznámějších lektorek a zakladatelka jedné z nejznámějších firem, která vyrábí šátky.

Také se to mohou naučit na srazech, které pořádáme. Jsou i obří nosící srazy, které organizuje facebooková skupina ,,Nosíme děti“. Je to poradenská skupina, která má přes padesát tisíc členů. Každoročně se dělá i rekord, kolik přijde rodičů s dětmi v šátku.

Také na youtube jsou různá videa, na kterých lektorky ukazují jednotlivé úvazy dopodrobna krok za krokem.

• Nemohou maminky miminku špatným vázáním nějak ublížit?

Určitě ne, protože i kdyby maminka špatně navázala, tak pocítí, že není něco v pořádku – miminko jí dá jasně najevo, že se mu něco nelíbí. Bude tedy hledat důvod, jak je možné, že jí miminko v šátku pláče. Pak zjistí, že má třeba víc dotaženo nebo naopak málo a miminko se cítí nejistě.

Nevím o žádném případu, že by špatným vázáním šátku bylo dítěti ublíženo. Dítě si samo řekne, když je mu to nepříjemné a rodič pozná, když udělá chybu.

• Některá nosítka nabízejí možnost nosit miminko čelem ven. Je to správné?

Není to správné. Ergonomické nosítko je jenom čelem k rodiči. Nosítka směrem ven mají mezi nožičkami úzký sed, takže se nedocílí abdukčně flekční pozice a nedojde k zakulacení zádíček, a to už je špatné nošení. Navíc na dítě působí strašně moc vjemů. Kouká jen dopředu a nemůže si schovat nebo položit hlavičku.

My nosítkům čelem od rodiče říkáme ,,visítka“. (smích)

Když vidím spící miminko ve ,,visítku“, tak je v něm zkroucené a není to dobré. Divím se rodičům, že jim to nedochází, a to i v dnešní době té informovanosti, kterou díky internetu mají.

Zdravotní hledisko

• Každé ho hned napadne, že když dítě nosíte, určitě vás bolí záda. Můžete toto tvrzení nějak vyvrátit?

Já konkrétně jsem třeba chodila strašně shrbená, a když jsem začala nosit v šátku, ve kterém jsem byla tak trochu svázaná i já, tak mě to nutilo chodit rovně. Pro mě i pro dítě bylo nepohodlné, když jsem chodila shrbená, takže naopak obrovské plus.

V šátku i nosítku je váha tak krásně rozložená, že ani necítíte, že na sobě něco máte. Když máte těžší dítě a nosný šátek, tak je to jako v bavlnce nebo pavučince. Váha se moc hezky rozloží na ramena, že to není vůbec cítit.

• A co miminko? V nosítku či šátku je často schoulené a nemá rovná záda…

A to je právě správné. Jde o přirozený vývoj.

Nepřijde mi normální položit miminko po narození na rovnou plochu, když bylo celých devět měsíců v bříšku schoulené.

• Jak je to s polohou kyčlí miminka v nosítku či šátku? Je správná?

Nošení je právě velmi prospěšné na kyčle, protože miminko v šátku má takzvaně abdukčně flekční polohu, což jsou nožičky do písmene ,,M“, kolínka výš než zadeček a zakulacená zádíčka.

Je to jejich přirozený vývoj, takhle jsou celou dobu v bříšku a na tuto polohu navazují tím, že je odmalička nosíme.

• Setkáváte se s kritikou ze strany pediatra nebo fyzioterapeuta?

Ještě jsem se s kritikou nesetkala. Pediatrička na nás ze začátku koukal divně, ale poté se mě na spoustu věcí doktorka i sama ptala a pochopila.

Když jsme chodili na kontrolu na kyčle, tak tam jsem byla naopak vždycky chválená za to, že nosím správně. Doktor sám říkal, že potkává lidi s těmi ,,visítky“ a ťuká si na čelo.

Doktoři už nošení znají a ví, že je to správné.

Budoucnost

• Jak vidíte Vaši skupinu v budoucnu? Co až všechny děti odrostou? Budete skupinu udržovat nadále v chodu?

Tím, že už jsou mé děti větší, tak jsem z toho celkového dění trochu vypadla, ale skupina se neustále rozrůstá o nové členy a tím, že jsem já a Adina Mašková z Loun v našem okrese tak zaryté a známé, tak se na nás všichni obracejí.

Zánik skupiny určitě nečekáme. Jsme naopak rádi, jak moc se rozjela. Že je spousta lidí tady v okolí, které téma zajímá.

Srazy se také pořád dělají, máme dokonce i každou středu tancování s dětmi v šátku, které se konají právě v Lounech v Luně v knihovně.

• Neuvažovaly jste společně s ostatními maminkami založit například neziskovou organizaci podporující nošení dětí? I takové již u nás existují.

To nás upřímně ani nenapadlo. Je to ale dobrá myšlenka.

Já jsem měla jen pár kurzů nošení v Žatci. Děláme s ostatními maminkami také osvětu, když je ,,Evropský týden nošení dětí“. Vyrážíme s letáčky do města a dáváme najevo, že něco takového vůbec existuje.

Děkuji za rozhovor.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video