Nečekané! Sbírka manželů Zemanových navštívila Galerii Sladovna již po sedmé

Hedvika Mašková 2018-11-23 18:15:00

V Galerii Sladovna se opět představují moderní díla významných umělců ze sbírky manželů Zemanových. Nyní jde celkem o sedmnáct převážně současných autorů, jejichž práce jsou rozděleny do tří klasických výtvarných oborů – grafika, malba a sochařství. Vernisáže, která proběhla minulý čtvrtek se kromě ředitele Chrámu chmele a piva Ondřeje Baštýře zúčastnilo několik dalších vzácných hostů, mezi nimi například generální ředitel Národní galerie Jiří Fajt, ředitel Galerie umění Karlovy Vary a zároveň kurátor výstavy Jan Samec, ale také známá jména současné umělecké scény, jako manželé Eva a František Skálovi, Ivan Ouhel, žatecký rodák Mirek Kaufman a další.

Úvodního slova na slavnostním zahájení sedmé výstavy sbírky manželů Zemanových se ujal Ondřej Baštýř, který všem přítomným připomněl, jakou důležitost má číslo sedm pro žatecký region: ,,Letošní výstava má číslo sedm a pro Žatec je sedmička taková symbolická, protože sedm čárek je ve znaku Chrámu chmele a piva, před Chmelařským muzeem je sedm chmelových sloupů, takže sedmička nás provází a vy, kteří neznáte Muzeum Homolupulů, tak určitě doporučuji navštívit, abyste se dozvěděli více.“

Ihned po jeho slovech následovala kulturní vložka, kterou písněmi obstaral Žatecký příležitostní sbor pod vedením Alžběty Urbancové.

,,Píseň, kterou jsme zde slyšeli, byla oslavou filantropie a vytrvalosti, a to je hrozně typické pro naše dva přátele, kteří zde sedí, díky nimž jsme se zde sešli a díky nimž se zde vy již sházíte po sedmé. Já jsem je poznal relativně před nedávnem – v červnu. Pak jsme se společně s manžely Skálovými za vámi vypravili na Tenerife a byl to pro nás neuvěřitelný zážitek, protože jste nám ukázali vaše, už několikáté, království. To, co jste vybudovali je skutečně úctyhodné a je to jen pokračování na vaší cestě, která je plná překvapení, lásky k umění a lidem, a to je to, co vás nesmírně charakterizuje. Za to bych vám chtěl jménem nás všech poděkovat, protože to, s čím se vy tady již poněkolikáté setkáváte a to, co mě bylo otevřeno přes léto – vaše fantastická sbírka – skutečně stojí za obrovskou poklonu. Jsem nesmírně rád, že v České republice jsou lidé jako vy, a že se s vámi můžeme těšit při takovýchto příležitostech,“ podotkl poté generální ředitel Národní galerie Jiří Fajt a dotknul se také tématu, které je v posledním roce v souvislosti se sbírkou manželů Zemanových předmětem častých diskuzí: ,,Pevně věřím, že se zde budeme v budoucnosti setkávat častěji, možná v jiných souvislostech, ale o tom víte vy nejlépe, já tady nechci nic prozrazovat. Máme spolu nějaké dohody, jejichž výsledky budete moci brzy zaznamenat a v průběhu času tady možná vznikne cosi, co bude reprezentovat a charakterizovat vznikající výtvarnou scénu v Žatci a celém regionu.“

Jako poslední promluvil kurátor výstavy Jan Samec, který upozornil na novice – premiérově vystavené autory, jakými jsou Albín Brunovský, Mirek Kaufman, Anna Khunová, Stefan Milkov, Karel Nepraš, Jakub Tytykalo a Emílie Tomanová. ,,Oproti předchozím výstavám je na té nynější velká část prací na papíře, ať už v kresbě nebo v grafice, která je ještě více zastoupená, ať už tedy ortodoxními grafiky nebo autory, kteří malují či sochají,“ podotkl Jan Samec.

Kromě grafiky jsou na výstavě k vidění také například práce od Josefa Bolfa, pro něhož jsou tak typické obrazy proškrábávané tuše nanesené na vrstvě voskovek – technika, kterou si mnozí z nás pamatují ještě ze základní školy. Karla Nepraše zastupuje rozměrná socha s názvem ,,Prsa na jiný způsob“, která vznikla v lounské elektroporcelánce, ale také dvourozměrná kombinovaná technika. Divákovu pozornost si zaslouží také práce jednoho z mála českých pop-artistů Josefa Mžyka a do jeho blízkosti instalovaná socha Jezdkyně od Michala Gabriela.

Na celé výstavě je však nejpozoruhodnější, v jaké rychlosti zvládla být zrealizována. Kreativní tým z Galerie Sladovna se o ní totiž dozvěděl pouhých deset dní předem. Navíc měly ještě v tuto dobu v prvním patře probíhat dvě výstavy – do konce listopadu ,,Věčně zamilovaný Karel O. Hájek“ a stálá expozice ,,Historie NEobyčejné tužky“. Ty musely být narychlo přesunuty do přízemí galerie. ,,Já se nezlobím, že jsem byl vymístěn, neb chápu závažnost sbírky Zemanových a tanečky kolem jejich záměru o její darování (danajské?),“ vyjadřuje se k situaci výtvarník Karel O. Hájek a dodává: ,,S pokorou jsem přijal reinstalaci své výstavy do přízemních prostor, neboť bránit velikánům jako je pan Nepraš, Gabriel, nebo Bláha, by nebylo správné. Slabší koně sbírky, pan Tytykalo s paní Kotlárovou, sice způsobili mému egu psychosomatické potíže, ale jsou mladí, a kdo jsem já, abych jim bránil v rozletu."

Šití horkou jehlou je z výstavy cítit zejména na kvalitě výstavního katalogu, který byl k dispozici zdarma již během vernisáže. Tomu schází potřebná korektura a také kvalitnější reprodukce některých fotografií.

Výstava ,,7. návštěva manželů Zemanových“ potrvá v Galerii Sladovna minimálně do února a podle informací nelze vyvrátit její delší trvání.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video