Lounům zbyly na investice jen drobné. Rozhovor se starostou Janem Kernerem

Pavel Macák 2011-12-31 00:45:00

Nepříliš dobré vyhlídky čekají v nadcházejícím roce 2012 lounskou radnici. Nižší příjmy a konstantní výdaje zapříčinily, že město má na investice v příštím roce připravenou pouhých 15 milionů korun! Nejen o ubývajících financích pak hovořil náš redaktor Pavel Macák se starostou Loun Janem Kernerem. 

Pane starosto, zastupitelé schválili minulé pondělí rozpočet města a investiční rozpočet města na příští rok. Jak moc se liší ten letošní od toho na rok 2012?
Ačkoli se to na začátku roku 2011 zdálo nemožné, museli jsme na rok 2012 připravit rozpočet s podstatně nižšími příjmy než loni. Konkrétní očekávaný pokles činí pro Louny 20 mil. Kč. K tomu poznamenávám, že naštěstí v září tohoto roku zastupitelstvo města schválilo koeficient navyšující výši daně z nemovitostí. Pokud bychom to neudělali, výpadek by činil bezmála 30 mil. Kč. Takto veliký pokles příjmů se nutně dotknul téměř všech výdajových položek rozpočtu města. Přesto jsem přesvědčen, že příprava rozpočtu byla natolik pečlivá, že škrty nebyly plošné, ale spíše vyvážené. Je však skutečně jen velmi málo položek, které nedoznaly omezení.
Hodně se hovořilo na zastupitelstvu o tom, že je potřeba snížit výdaje především v kapitole 19 Kancelář úřadu. Domníváte se, že je to možné, aniž by se razantně omezily služby občanům?
Omezování výdajů na úřednictvo je heslo, které vždycky navenek dobře vypadá. Mám ovšem za to, že jedna věc je mávat populistickými hesly, a něco úplně jiného je zodpovědně připravit taková organizační opatření, aby nedošlo ke snížení kvality služeb poskytovaných městským úřadem. V současné chvíli jsme na tom tak, že pokud snížíme výdaje v kapitole 19 mírně, dojde k mírnému omezení služby občanům. Pokud bychom je snížili razantně, znamenalo by to razantní omezení služby občanům. Bezbolestné či neviditelné snižování podle mého názoru už možné není.
Neuvažujete o auditu využívání pracovní doby úředníků, který by mohl odhalit jejich nadbytečnost?
Tohle je spíše otázka pro tajemnici městského úřadu. Audit v minulosti několikrát proběhl. Současně se pravidelně prování benchmarking, neboli porovnávání měst srovnatelné velikosti v různých parametrech, mj. i podle počtu úředníků. Vím, že v těchto údajích vycházíme mezi městy, která na počet obyvatel správního území mají úředníků nejméně.
Na investiční akce bude vyčleněno jen 30 milionů korun. Je to podle vás dostačující?
Je to ještě horší. Ve skutečnosti z těch 30 mil. Kč plná polovina slouží pouze jako rezervy, které budou využity pouze v případě přiměřeného plnění příjmů města. Z toho tedy vychází částka 15 mil. Kč a ta dle mého názoru již dostačující není.
Kolik by mělo být podle potřeb města do investic ročně vloženo peněz?
Jako minimální objem bych osobně viděl hranici 30 až 40 mil. Kč ročně. To je ovšem pouze moje zbožné přání, které v letošním roce není bohužel možno realizovat. Objem investic se ovšem neřídí potřebami, ale možnostmi. Město má k dispozici nějaké příjmy, z těch musí v prvé řadě uspokojit potřeby provozní, a pokud se podaří ušetřit, může si dovolit také nějaké investice.
Co rozpočtové určení daní, o kterém se stále mluví? Pomohlo by městu?
Změna rozpočtového určení daní by měla městu přinést zvýšené příjmy v rozsahu 10 až 20 mil. Kč podle toho, v jaké podobě bude nakonec schválena. Byla by to pro nás veliká pomoc.
Na co by tyto peníze byly použity?
Tyto prostředky by jednoznačně posílily investiční rozpočet města.

 

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video