Jarní záhony zdobí křižovatku, vznikla také květnatá louka

Lucie Steklá 2019-04-22 14:21:41

Jarní květy zdobí křižovatku u Žatecké brány, květnatá louka vzkvétá v ulici Na Horizontu v Lounech.

Louny (lus) Křižovatky u Žatecké brány se zbarvila do žluta. V minulých dnech na ní vykvetly desítky narcisek. Jejich výsadbu na podzim loňského roku zajistilo město Louny na Suzdalském náměstí při výjezdu do ulice Osvoboditelů v Lounech. Výsadba cibulovin má vrátit jarní záhony květin zpět do města. Podle radnice se jedná se o výsadby, které jsou bezúdržbové a jejich jediným nákladem je jednorázová investice na pořízení a výsadbu cibulí. Na křižovatce v těchto dnech květou bílooranžové narcisy, brzy vykvetou také červenooranžové tulipány v kombinaci s další smíšenou barvou narcisů. V Lounech mají do budoucna v plánu rozšiřovat kvetoucí jarní plochy po celém městě.


Město Louny, odbor správy majetku, vymezilo na podzim loňského roku prostor pro vznik květnaté louky v ulici Na Horizontu v Lounech. Květnatá louka bude sloužit k podpoře diverzity rostlinných i živočišných druhů a zvýšení pestrosti okolí.  V rámci vymezení plochy došlo k osetí směsí pro květnaté louky ve složení Řebříček obecný (Achillea millefolium), Rmen barvířský (Anthemis tinctoria), Sedmikráska obecná (Bellis perennis Monstrosa Aetna), Chrpa modrá (Centaurea cyanus), Krásnoočko barevné (Coreopsis tinctoria Dwarf Mix), Mrkev obecná (Daucus carota), Hvozdík kartousek (Dianthus carthusianorum), Hadinec obecný (Echium vulgare), Sluncovka kalifornská (Eschscholzia californica), Kokarda osinatá (Gaillardia aristata), Večernice vonná (Hesperis matronalis Mixed), Kopretina bílá (Leucanthemum vulgare), Lnice marocká (Linaria maroccana Fairy Bouquet), Len vytrvalý (Linum perenne), Měsíčnice roční (Lunaria annua), Kohoutek věncovitý (Lychnis coronaria), Sléz pižmový (Malva moschata), Pomněnka rolní (Myosotis arvensis), Pupalka dvouletá (Oenothera biennis), Dobromysl obecná (Origanum vulgare), Silenka svazčitá (Silene armeria Elektra), Divizna černá (Verbascum nigrum), Rozrazil klasnatý (Veronica spicata). 

V současné době je prováděna výroba oplocení a informační cedule, která bude umístěna v co možná nejkratší době. 


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video