Lounské zemětřesení čeká na mimořádné zastupitelstvo

Pavel Macák 2012-01-31 00:30:00

Louny – Nová koalice v lounském zastupitelstvu se minulé úterý shodla na pořádném zemětřesení ve vedení města. Starosta Jan Kerner (ODS) den před tím vydal prohlášení, že bude na svou funkci rezignovat na následujícím jednání městského zastupitelstva. Pokud by totiž tak neučinil z vlastní vůle, je zcela jasné, že by o tuto funkci stejně přišel, protože by jej nastupující koalice složená z ODS, Unie pro sport a zdraví, TOP 09 a Koalice pro Louny (KDU-ČSL a Strana zelených) odvolala stejně jako místostarostu Pavla Csonku (ČSSD).

Podpisem nové koaliční smlouvy se tak nyní 17 zastupitelů rozhodlo, že do čela města bude zvolen Radovan Šabata (UPSZ na snímku) a místostarostkou bude zvolena Edita Hořejší. Ta je ovšem v současné době druhou náhradnicí za ODS a tak se nejprve členství v zastupitelstvu musí vzdát Jana Benešová a první náhradnice Štěpánka Slezáková.
Zásadní změny nastanou také v radě města. Podle smlouvy by v ní měli usednout za ODS Edita Hořejší, Bohumil Kurka a Miloslav Bouda, z Unie pro sport a zdraví Radovan Šabata a Jan Červa, z TOP 09 Michal Kučera a Jiří Tesař a z Koalice pro Louny Tomáš Chaloupka a Michal Pehr. Na funkci předsedy finančního výboru bude navržen Michal Kučera a ve funkci předsedy kontrolního výboru by měl zůstat Jaroslav Zíval (KSČM). Jan Kerner by měl vykonávat funkci předsedy investiční komise, v komisi cestovního ruchu povede Alexandra Suková a komisi školství má vést Jan Červa. Bytovou komisi a komisi zdravotnictví by měla nadále zůstat pod vedením zastupitelů za ČSSD.
Nová koaliční smlouva se současně shodla na devíti zásadních prioritách, které chce následně po mimořádném zastupitelstvu, které by se mělo na žádost deseti zastupitelů sejít 13. února.
Z vedení města tak jsou vyšachováni zastupitelé za sociální demokracii, kteří společně s komunisty přejdou do opozice. Výbor MO ČSSD Louny okamžitě zaujal ke stávajícímu vývoji na lounské radnici své stanovisko. Konstatuje v něm, že od okamžiku zániku koaliční dohody ODS s ČSSD s nimi nikdo nejednal a ČSSD sama nejednala s žádnými jinými stranami, politickými hnutími ani jednotlivými zastupiteli. „ČSSD se domnívala, že strany a hnutí, které se vymezovaly před volbami proti Janu Kernerovi a volaly po změnách na radnici, chtějí dosáhnout skutečných změn v zájmu občanů města. Ze současného vývoje však nabývá přesvědčení, že jedinou změnou, po níž tyto strany a hnutí touží, je získat post starosty po Janu Kernerovi a minimalizovat prostřednictvím škrtů rozsah a kvalitu služeb města a městského úřadu. ČSSD, nemá zájem být personálně účastna u koaličního uspořádání, pro které je změna na místě starosty jediným faktickým programem a cílem,“ uvádí se v prohlášení.
„Věřím, že tímto končí neradostné období konfrontační politiky a že se teď budeme moci věnovat především práci pro město. Proto mne i těší rozhodnutí Ing. Hořejší opět vstoupit do komunální politiky a přispět tak ke vzájemné spolupráci svými zkušenostmi a nadhledem“ uvedl Michal Kučera, předseda regionální organizace TOP 09 a radní města.

 

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video