Volyňští Češi se konečně dočkají důstojného památníku

2019-05-09 16:00:00

Na úpravu památníku obětem Českého Malína, jež má celorepublikový význam, schválilo žatecké zastupitelstvo uvolnění 900 tisíc korun. Do července tohoto roku dojde k revitalizaci prostranství okolo památníku, ale také k vyčištění a částečné renovaci samotného pomníku.

,,Už jsme se konečně jako Město rozhodli udělat investici na památník obětem Českého Malína. Sami dobře víte, že se nejedná jen o místní památník, ale že má celorepublikový význam, protože zde každoročně v červenci probíhá uctění památky obětem Českého Malína na Volyni na Ukrajině. Sjíždí se sem zástupci volyňských Čechů z celé České republiky a účast je na vzpomínkové akci vždy poměrně hodně reprezentativně zastoupená,“ uvedla během tiskové konference starostka Zdeňka Hamousová a dodala: ,,Chtěli jsme mít již v loňském roce, kdy bylo výročí příchodů Čechů z Volyně, památník hotový. Stále jsme se snažili o významnější finanční dotaci, proto nám to tak dlouho trvalo. Před lety jsme podávali žádost o dotaci na Ministerstvo obrany, ale protože zde nejsou žádné přímé ostatky, tak nás ministerstvo z žádostí vyřadilo.“

Rozpočet akce je skoro 900 tisíc korun. Ovšem nejedná se jen o úpravu samotného památníku, ale také prostranství před městským hřbitovem. ,,Největší částku spolkne úprava celé plochy. Je tam antuka, která není estetická, ani důstojná významu památníku a myšlence, kterou bychom měli předávat dalším,“ vysvětlila starostka. Počítá se s úpravou a vysázením nových keřů a stromů, s novou kamennou dlažbou pro kladení věnců i úpravou celého okolí. Nový bude mobiliář kolem památníku, jako jsou lavičky nebo odpadkové koše.

Na úpravu místa, které slouží ke vzpomínkovým akcím, bude město Žatec žádat o příspěvek 200 tisíc korun z Fondu Ústeckého kraje.

V současné době probíhá výběrové řízení na dodavatele úprav. ,,Náš záměr je takový, aby v červenci, kdy bude probíhat pieta za Český Malín, bylo už hotovo. Je to reálné, poněvadž zemní práce, dosazení zeleně a vyčištění památníku nebudou tak náročné,“ řekla Zdeňka Hamousová a na závěr dodala: ,,Předpokládáme kladnou odezvu všech členů Sdružení Čechů z Volyně a všech, kteří sem pravidelně jezdí. Byli jsme totiž v minulosti jako Město kritizováni za to, že v dnešní době ještě v takovém stavu pro Volyňské Čechy důležitý památník necháváme.“

Proměna bezprostředního okolí památníku obětem Českého Malína bude realizována s cílem propojení minulosti se současností. Revitalizaci prostoru je rovněž důležitá pro celkové vzezření městského hřbitova.

Vesnici Český Malín, kterou v roce 1871 v carském Rusku založili čeští přistěhovalci především ze Žatecka, Lounska a Rakovnicka, vypálili a vyvraždili dne 13. července 1942 nacističtí vojáci. Bylo zastřeleno, v drtivé většině zaživa upáleno, téměř čtyři sta volyňských Čechů. Tuto tragickou událost si v Žatci u památníku tradičně připomeneme v neděli 14. července.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video