Festival pomůže rodině těžce postižené Kačenky

Soňa Šímová 2019-05-27 10:15:00

CHOMUTOV (soš) — Vzpomínáte si na devítiletou usměvavou holčičku, se kterou jsme vás seznámili v předvánočním čase? Rodina malé slečny s velkými problémy se stále pere s nedostatkem financí na spolehlivý vůz, kterým by ji mohli dopravit nejen za lékaři. Před Vánoci se na benefičním koncertě podařilo vybrat přes dvacet tisíc korun. Pomůžete i podruhé? Tentokrát pořádá rodina hudební festival.

Kačenka se narodila jako velmi nedonošené miminko ve 29. týdnu těhotenství, kdy její mamince Romaně Škubové praskla voda, ale akutní císařský řez proběhl až po čtyřech dnech. Následkem nedostatku plodové vody a kyslíku pak došlo k poškození mozku. Prognóza zpočátku nevypadala zle, v půl roce ovšem Kačenka dostala svůj první epileptický záchvat, po kterém si postupně vyslechla diagnózy: dětská mozková obrna, Westův syndrom, těžká mentální retardace, subluxace kyčelních kloubů, centrální postižení zraku a špatná imunita. Kačenka nechodí, nesedí, neleze, nemluví. Je naprosto odkázána na pomoc rodiny. Pokud je zdravá, navštěvuje jednou týdně speciální školu v Palachově ulici.

15 let staré auto, které rodina denně používá, je více v opravě než v provozu. Rodina sice dostane státní příspěvek na nové a zároveň se jí pomocí sbírky a vánočního benefičního koncertu podařilo vybrat další peníze, to ovšem nestačí. V současnosti jim na vůz chybí zhruba dvě třetiny cílové částky. „Jezdíme s Kačenkou ke specialistům do Prahy a do Ústí nad Labem. V Chomutově máme vlastně jen pediatra a neuroložku. Potřebujeme velké auto, aby v něm Kačenka mohla mít své vlastní otáčecí sedadlo, protože nedrží hlavičku. Také má ještě speciální vozíček, který je polohovací, proto ho nelze složit. Kvůli spasmu Kačenka také potřebuje hodně prostoru pro nožičky. Toto třeba běžné kombi nezvládne. Pak s námi samozřejmě ještě jezdí její sourozenci a asistenční pes,“ vypočítala Romana Škubová.

V neděli 9. června se v areálu Banda uskuteční Benefiční festival pro Kačenku. Vystupovat bude skupina Úlet, Adéla Radimcová, Patrik Bartko, Suvereno a Jakub Děkan. Pro děti budou dostupné atrakce jako skákací hrad a další. Přispět můžete také na transparentního účet Konta Bariéry: 777777222/0800. Je nutné uvést variabilní symbol Kačenky: 953172. Podnikatelé samozřejmě mohou dostat potvrzení a dar si dát do daní.

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video