Cena za teplo se pro letošek v Žatci zvýšila. I tak místní platí méně, než v okolních městech

Otto Urma 2012-02-09 00:00:00

Žatec – Hlouběji do svých peněženek sáhne i v letošním roce většina Žatečanů, pokud bude chtít mít ve svých domovech příjemné teplo i v zimních měsících. Žatecká teplárenská a.s., od níž většina domácností teplo odebírá, totiž zvýšila cenu za teplo. I tak na tom místní budou o dost lépe než obyvatelé ostatních měst lounského okresu.

Předběžná průměrná cena tepla bez DPH pro letošní rok byla schválena akcionářem, radou města, ve výši 367,25 Kč/GJ. Proti předběžné ceně pro rok 2011 se cena letos zvýšila o 7,32%. Hlavním důvodem navýšení této ceny je podle ředitelky Žatecké teplárenské a.s. Aleny Hlávkové, že v roce 2012 proběhne oprava technologie v uhelné kotelně.
„Jelikož se jedná o investice většího charakteru, bylo nutno navýšit cenu tepla,“ vysvětlila ředitelka Hlávková. Cena tepla pro odběratele a především pro neplátce DPH se ale ještě zvýší o navýšení DPH z 10 na 14 procent. Loňská předběžná cena za tepla v roce byla 343,51 Kč/GJ.
Oproti roku 2010, kdy Žatecká teplárenská dodala odběratelům 250 733 GJ, se jeho množství v loni snížilo na 212 647 GJ tepla.
„Rok 2011 byl jedním z nadprůměrně teplých let, proto byl plán dodávky tepla splněn na přibližně 83% podle předběžných výsledků. Také se pro teplárnu projevila negativně změna chování odběratelů, neboť se výrazně šetří nejen při topení, ale i při spotřebě teplé vody. Proto se v tomto roce projevila ještě výrazněji „výpomoc“ výroby elektrické energie, která zadotovala fixní náklady teplárny a od roku 2012 bude významně přispívat na opravu technologie v uhelné kotelně,“ vysvětlila Alena Hlávková.
Teplárna se, podle sdělení ředitelky Hlávkové, snaží, aby cena tepla v Žatci zůstala stále na nejnižší úrovni v ČR. Její slova potvrzuje srovnání cen s dalšími městy v lounském okrese. V Podbořanech, kde většině města dodává teplo plynová kotelna, zaplatí místní 560 Kč/GJ. V Lounech řada lidí odebírá teplo od společnosti Energie Holding za cenu 699 Kč/GJ.
Když si srovnáme tyto ceny, vyjde nám, že i přes letošní zdražení, je teplo, které k nám putuje z Perče, oproti okolním městům výrazně levnější.

 

Napsal(a): Otto Urma

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video