Zámek na Peruci chvíli doufal v záchranu

Jan Vnouček 2012-03-16 00:00:00

Peruc – V chátrajícím peruckém zámku se minulé dva měsíce pracovalo. Občané městyse tak mohli alespoň chvíli žít v naději, že se blýská na lepší časy a soukromí vlastníci státem chráněné památky se konečně pustili do její rekonstrukce.

Stavební firma Jiří Kalfař z Klecan ale jen ve všech křídlech budovy opravila nejpostiženější části podlahy a stropů. Od ledna její pracovníci vyřezali ztrouchnivělé trámy, nahradili je novými nosnými vazníky a provizorně zajistili, aby se dřevomorkou a červotočem napadené podlahy a stropy úplně nepropadly. Podle svých vyjádření nejsou oprávněni podávat žádné informace a zástupce majitelů je dlouhodobě v USA, takže ho nelze zastihnout. Více se nelze dozvědět ani na radnici v Peruci. „Nic nevíme, nikdo nás neinformuje,“ potvrdila místostarostka Šárka Křepčíková, že neví, jaké mají majitelé další plány.
Podle nepotvrzených zpráv však jejich projekt na vybudování hotelu či domova pro seniory nedosáhl na dotace EU a nyní se rozmýšlejí, co dál. Zatím provedli alespoň nezbytná záchranná opatření.
Bývalé sídlo šlechtického rodu Thun-Hohensteinů v roce 2007 koupili od obce dva britští investoři Francis Hellyer a Emmanuel Ciolfi za 19 miliónů Kč. Náklady na celkovou rekonstrukci trojkřídlé stavby jsou odhadovány na více než 120 miliónů Kč.

 

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video