Podpořili sbírku na pomoc zvířatům v Austrálii

Redakce 2020-02-15 10:55:00

CHOMUTOV (r) — Přes dvacet miliónů korun už lidé poslali na účet veřejné sbírky, která má za cíl pomoci zvířatům v požáry postižené Austrálii. Vyhlásila ji na začátku ledna pražská zoo a zapojili se do ní i pracovníci Zooparku Chomutov.

Podle ředitelky Věry Fryčové bylo připojení ke sbírce samozřejmostí. „Žádná zoologická zahrada není jen atrakcí, i my v zooparku každý den přispíváme třeba jen malinkým dílkem k ochraně zvířat v globálním měřítku. Takže i když je Austrálie na opačné straně planety, situace tam nám není lhostejná,“ dodává k pohnutkám.

Sama na konto peníze poslala a zaměstnance zooparku na sbírku upozornila prosbou na výplatních páskách. „Nechtěla jsem nikoho nutit ani stanovovat částku. Ale vím, že mnozí přispěli, se zvířaty pracují každý den a zprávy z Austrálie byly často děsivé,“ dodává ředitelka. K tomu organizace poskytla ve prospěch sbírky svůj reklamní prostor a nechala vytvořit deset polepů na lavičky v centru města. Na něm lidé najdou výzvu k pomoci i číslo účtu.

Sbírku vyhlásila Zoo Praha 6. ledna a ve středu minulého týdne už bylo na účet zasláno přes 20 miliónů korun (tj. 1,27 miliónu australských dolarů) od téměř 17 tisíc přispěvatelů. Organizátoři už postupně potřebné částky posílají přímo do konkrétních zařízení u protinožců.

Přes jeden a půl miliónu putovalo například do Zoos Victoria na péči o postižená zvířata a jejich případný návrat do přírody. Stejnou částku už obdržela také Adelaide Zoo, konkrétně pro svou veterinární kliniku a na péči o postižené koaly z několik oblastí.

Devastující požáry trvající několik měsíců sežehly především v jihovýchodní části Austrálie obrovské území. O život přišly desítky lidí a vědci z univerzity v Sydney uvádějí, že zahynula zřejmě miliarda savců, ptáků a plazů. Podrobnosti o veřejné sbírce včetně QR kódu či vzoru složenky najdete na www.zoopraha.cz/australie.

Foto: Zoopark Chomutov

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video