Parkování netrápí občany jen v centru. V okolí kasáren překážejí místním vozidla vojáků

Hedvika Mašková 2020-03-05 11:00:00

Do redakce nám dorazila stížnost týkající se parkování armádních příslušníků v okolí žateckých kasáren. ,,Bydlím na Pražské ulici sousedící s ulicí Otakara Ševčíka. Obě tyto ulice jsou poslední měsíce obsazeny vojáky zdejších kasáren. Od města dostali nedávno asi dva hektary městského pozemku, který oplotili jako parkoviště a nevyužívají ho. Už jsem oslovil tiskového mluvčího z útvarů, městskou policii a nic se neděje. My občané máme tak velice omezenou možnost parkování,“ stěžuje si náš čtenář.

Pražská ulice, ulice Otakara Ševčíka a také ulice K Perči jsou během všedních dnů přecpané zaparkovanými automobily vojáků. Místním situace vadí, protože jim mnohdy zaparkovaná auta brání ve výjezdu z vrat a častokrát nemají u vlastních domů místo ani pro zaparkování vlastních vozidel. A nově vybudované parkoviště v ulici K Perči je povětšinou prázdné. Na problém a jeho řešení jsme se dotazovali na odboru dopravně správních agend města i na velitelství 4. brigády rychlého nasazení.

,,Parkování vozidel vojáků řeší pravidelně městská policie i vojenská policie. Pokud ale řidič neporušuje dopravní předpisy, pak vozidlo může na místní komunikaci parkovat. Odbor dopravy nemůže nikoho nutit, kde má nebo nemá parkovat. Takže není v jeho silách ani kompetenci situaci řešit,“ sdělil vedoucí odboru dopravně správních agend Jiří Dobruský.

Podrobnější informace nám pak podal velitel zdejší posádky plukovník Josef Trojánek: ,,K nárůstu počtu vozidel v předmětné lokalitě došlo z důvodu vykázání soukromých vozidel z doposud nevyužívané části autoparku VÚ 1824, kde se připravuje revitalizace nemovité infrastruktury a není tedy nadále možné vojákům prostory k parkování poskytovat.

Nové parkovací plochy byly vybudovány a další budovány budou. V roce 2021 je plánována stavební úprava v areálu severních kasáren kpt. Jasioka a vybudování další parkovací plochy pro příslušníky VÚ 1824. Dlouhodobým řešením, které skutečně omezí parkování příslušníků VÚ 1824 mimo kasárna, bude až výstavba parkovacích domů. Tyto parkovací domy jsou součástí generelu revitalizace posádky Žatec. Výstavba parkovacích domů má nejvyšší prioritu a s jejich výstavbou se počítá již v první fázi revitalizace, tedy v roce 2025.

Situace je řešena průběžně, resp. velitel VÚ 1824 opakovaně nařídil a připomněl zákaz parkování v rozporu se zákonem 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích. Přesto vojáci zpravidla svým parkováním neporušují žádný zákon, vyhlášku ani jiný zákaz/pravidlo. V opačném případě jsou vojáci/řidiči řešeni pro přestupek v dopravě cestou Vojenské policie, resp. velitelem útvaru (statutárním orgánem). Za loňský rok bylo takto řešeno zhruba 80 případů.“

 Pokud i vás trápí něco v našem městě nebo máte tip na článek, napište nám na email fajkusova@ohremedia.cz nebo volejte na telefonní číslo 605 885 460.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video