Školní bazén na ,,sedmičce” čeká bourání a přestavba

Lucie Steklá 2020-03-27 14:56:15

Základní škola Prokopa Holého o svůj bazén definitivně přijde, objekt dostane nové využití.

Louny (lus) Lounská radnice měla na výběr z pěti variant, včetně obnovy bazénu. Nakonec bylo rozhodnuto, že město v rekonstrukci pokračovat nebude, školní bazén se vybourá.

Poté, co se v rámci rekonstrukce školního bazénu zřítila část obvodní zdi, nechalo si město vypracovat studii, která měla určit, co dál s objektem bazénu a jak vysoké by byly náklady. Její závěry má již k dispozici. „Zpracovaná studie využitelnosti obsahuje pět variant. V té, která řeší obnovu bazénu se zázemím, jsou náklady vyčíslené na čtyřicet osm milionů korun. Stejnou sumu nákladů nabízela varianta D, která by objekt přestavěla pro sportovní využití,“ sdělila vedoucí odboru správy majetku radnice Blanka Sunkovská. Třetí z variant, jež navrhuje kulturní využití objektu, je o tři miliony levnější, tedy 45 milionů korun. Třiačtyřicet milionů korun by si vyžádala přestavbu pro kombinaci kulturně sportovního využití části školního areálu.

Nejlevnější mezi pěti variantami je takzvaná ekonomická varianta s odhadovanými náklady 34 milionů korun, pro niž se vedení města rozhodlo. V rámci této varianty je navrženo odbourání kompletní části budovy s bazénem tzn. části s bazénovou vanou v prvním patře a strojovny s technickým zázemím pro bazén v přízemí. „To v podstatě znamená odstranění poloviny stavebního objemu pavilonu, a to kompletně od suterénu až po atiku. Celkově se jedná o odbourání poloviny objektu s bazénem s tím, že tato část nebude žádným způsobem dostavěna zpět. Z objektu plavecké haly by zůstala zachována část přízemí, kde jsou nyní prostory skladu se vstupem do suterénu, výměníková stanice, toalety a zádveří se vstupy do objektu bývalé plavecké haly, a část patra se stávající sociálním zázemím, jež by prošly celkovou rekonstrukcí,“ přiblížila plány B. Sunkovská.

Po rekonstrukci v zachovalé části objektu bývalé plavecké haly by v přízemí měla vzniknout aula či terasa. V prostorách stávajícího sociálního zázemí v patře jsou nově navrženy prostory pro zájmovou činnost, počítá se čtyřmi klubovnami různých velikostí, chodba s přímým přístupem ze ZŠ, hala se schodištěm, sociální zázemí. „Toto může ještě doznat změn s ohledem na potřeby školy a možnosti získání dotačního titulu, kdy nyní diskutujeme o variantě využít prostory na školní dílny,“ dodala vedoucí.

O výběru ekonomické varianty rozhodli lounští radní. V hlavní roli rozhodování byla ekonomická stránka celé věci a také to, že se v Lounech dokončuje zcela nová plavecká hala za čtvrt miliardy, která se bude využívat také pro školní výuku plavání.

Město nyní nechá vypracovat projektovou dokumentaci, která má přestavbu objektu podle vybrané varianty řešit. Na podzim by mohlo přijít rozhodnutí, kdy a z jakých prostředků město k přestavbě přistoupí.

Škola, která má zhruba osm set žáků, bazén využívala pro výuku plavání v dopoledních hodinách, ale i pro odpolední a večerní kroužky. „Mrzí nás, že bazén už ve škole nebude, ale ekonomické důvody chápeme a varianta přestavby objektu bude pro školu přínosem. Aulu nemáme, prostor pro setkávání většího počtu lidí nám chybí. Stejně tak nemáme ani dílny,“ řekla ředitelka školy Radka Dinková.

Varianta A – bazén obnova:

Obnovení původního účelu stavby, avšak v modernějším a přívětivějším pojetí a s rozšířením o nové funkce- saunu s chladícím bazénkem, vyhřívanou odpočívárnu a dětský bazének.

V přízemí jsou umístěny vstupní prostory a šatnové zázemí, celá plocha patra je uvolněna pro bazénové a wellness aktivity. 

Odhadované náklady na rekonstrukci - varianta A – obnova bazénu: 48 mil. Kč vč. DPH

Varianta B – sportovní a kulturní využití:

Mění se funkční využití a nabízí víceúčelový sál pro sportovní a společenské akce, doplněný v patře několika klubovnami pro využití jak školou, tak případně i veřejností.

Oproti čistě kulturní variantě C nabízí plnohodnotné šatny, které umožňují čistý provoz v hlavní hale.

Odhadované náklady na rekonstrukci - varianta B – sportovní a kulturní využití: 43 mil. Kč vč. DPH

Varianta C – kulturní využití:

Mění se sportovní funkce na kulturní – srdcem je společenský sál, umožňující divadelní, hudební a společenské akce, doplněný o foyer s bufetem, galerií, šatnou a dostatečně dimenzovaným zázemím.

Odhadované náklady na rekonstrukci varianta C – kulturní využití: 45 mil. Kč vč. DPH

Varianta D – sportovní využití:

Mění se funkční využití a nabízí tři kurty na squash. Squashové kurty jsou vytvořeny jako volně stojící vestavba, nedotýkající se stěn ani střechy.

Horní podlaží je provozně nezávislé a patří celé škole. Učebny a klubovny jsou doplněny odpovídajícím zázemím.

Odhadované náklady na rekonstrukci varianta D – sportovní využití: 48 mil. Kč vč. DPH

Schválená Varianta E – rozšíření školy (ekonomická):

U této ekonomické varianty je navrženo odbourání kompletní části budovy s bazénem tzn. části s bazénovou vanou v 1. patře a strojovny s technickým zázemím pro bazén v přízemí, v podstatě se jedná o odstranění poloviny stavebního objemu pavilonu, a to kompletně od suterénu až po atiku. Celkově se jedná o odbourání poloviny objektu s bazénem s tím, že tato část nebude žádným způsobem dostavěna zpět.             

Z objektu plavecké haly by byla zachována část přízemí (prostory se stávajícím skladem se vstupem do suterénu, výměníková stanice, WC – invalidé a zádveří se vstupy do objektu bývalé plavecké haly) a část patra (stávající sociální zázemí), jenž by prošly celkovou rekonstrukcí. 

 

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video