Osel jako kůň: Zoopark pořídil impozantní osly poitouské

Redakce 2020-04-07 12:15:18

CHOMUTOV - Roztomilý oslík připomínající poníka? Zapomeňte! V chomutovském zooparku bude k vidění osel, který velikostí připomíná spíše statného koně. Chovatelé koncem ledna přivezli z německého soukromého chovu dvě samice osla poitouského.

Jde o největší plemeno domácího osla, v kohoutku může mít až 155 centimetrů, což je výška arabských plnokrevníků. „Je to opravdu impozantní zvíře, pro návštěvníky bude určitě zajímavé srovnání s běžným malým oslem,“ těší se na reakce ředitelka zooparku Věra Fryčová. Osel poitouský je navíc zajímavý také dlouhou srstí, která plstnatí a vytváří dredy. 

Velikost plemene může být ve spojení s proslulou oslí tvrdohlavostí opravdový oříšek.  „Když si usmyslí, že někam nepůjdou, tak je to jako mluvit se zdí,“ potvrzuje s úsměvem vedoucí zoologie Miroslav Brtnický.

V zooparku naštěstí zatím takovou zkušenost nemají. „Jen se jim nechtělo z auta do nového prostředí, ale jinak žádný velký šprajc nenastal,“ líčí chovatelka Alena Fričová, která se o oslice stará v zázemí. V klidu byly obě oslí dámy i během úpravy kopyt a snášely bez problémů i další povinné veterinární zákroky.   

Zoopark zatím neplánuje tato zvířata rozmnožovat, proto pořídil dvě samice. „Jejich příchod jsme konzultovali s nadací, která zastřešuje evropské chovatele těchto oslů a také vede plemennou knihu,“ podotkl k tomu Brtnický.

Oslice budou po otevření zooparku k vidění ve výběhu vedle poníků. „Je to nový druh zvířete, který jsme v zooparku dosud neměli. Těšíme se, až ho budeme moci návštěvníkům ukázat,“ uzavírá natěšeně ředitelka zooparku.

Osel poitouský

    • jde o plemeno původem z Francie, používá se k jízdě, v zápřahu nebo je chován jako společník

    • jeho velikost je výsledkem šlechtění, v 17. století potřebovali velkého osla pro páření s tehdy hojně využívanými poitevinskými mulami

    • uvádí se, že ve francouzské armádě sloužil jako tahoun těžkých děl

    • v posledních dvou stoletích začal zájem o poitevinské muly upadat a stejně tak o velké poitou osly, v 70. letech 20. století klesl počet chovaných jedinců na 44

    •  dnes plemenné knihy evidují asi dvě stě těchto zvířat

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video