Hudební pátky i úniková hra. Jaká by mohla být kultura v Jirkově?

Redakce 2020-04-25 10:48:00

JIRKOV — Stav nouze zrušil řadu kulturních akcí také v Jirkově. Po rozvolnění opatření se ale opět můžete těšit na tradiční i nové akce. Na jaké, jsem se zeptala ředitelky Kulturního, vzdělávacího a informačního zařízení Jirkov Michaely Brožové.

Jaké jsou letošní plány v jirkovské kultuře?

Až bude prostor, pokusíme se lidem vynahradit vše, o co díky přijatým opatřením v souvislosti s nákazou přišli. Máme v plánu oživit kulturu například divadelním představením pod širým nebem, plánujeme Hradozámeckou noc i tradiční akce na závěr roku.

Můžete osvědčené akce přiblížit? Budou i nějaké nové?

Výborně se osvědčily Zámecké pátky. V těch budeme rozhodně pokračovat, i když jich určitě bude méně, než jsme pro letošek plánovali. Pokud to situace dovolí, ve druhé polovině června by měl být Country fest. V tuto chvíli také již máme na srpen domluvené divadelní vystoupení, které bude na otevřené scéně na zámku. V plánu je také Hradozámecká noc s bohatým programem, tradiční Hornická pouť, Zámecká svíčková nebo akce související s adventem i živý Betlém. Na podzim by také mělo být více akcí v Jirkovském divadle — ať už třeba koncert nebo činohra. Vše ale samozřejmě souvisí s tím, jak dlouho budou opatření trvat a kdy bude možné akce pro širokou veřejnost zase pořádat.

Jak to nyní vypadá s únikovou hrou na zámku?

Příprava naší zábavně vědomostní hry již téměř finišuje — její zkušební provoz jsme plánovali na květen. Musí proběhnout takzvané testovací fáze a pak ji otevřeme pro veřejnost. Tým, který hru připravuje, odvedl velký kus práce a jednotlivé místnosti už mají svoji podobu. Zahájení provozu je opět odvislé na uvolnění aktuálních opatření. Za sebe doufám, že se situace v dohledné době uklidní a lidé se budou moci v naší hře brzy pobavit.

Co nového se chystá na zámku jak kulturně, tak co se například stavebních úprav týká?

V letošním roce bychom chtěli trochu oživit naše expozice. To, co máme, je sice hezké, ale přeci jen už to je v neměnné podobě poměrně dlouho. Začali jsme tedy připravovat nové tématické expozice, o kterých si myslíme, že by mohly být pro návštěvníky nejen zajímavé, ale také i trochu pobavit. V záloze máme rovněž prostor jízdárny, který je sice v tuto chvíli nepřístupný, ale až se dořeší veškeré související záležitosti, chceme tam pro návštěvníky opět připravit něco, co je bude nejen zajímat, ale co si budou moci sami i vyzkoušet nebo třeba dokonce ochutnat. Nová témata samozřejmě neprozradím, ale určitě budeme zpřístupnění nových sekcí propagovat.

Ze stavebních záležitostí za zmínku stojí oprava parket v Zrcadlovém sále.Ta byla dokončena v březnu a musím říci, že se opravdu mimořádně povedla a naše parkety jsou doslova jako nové. Plánována je také oprava bočního schodiště ze strany od Zámeckého rybníka. Toto investičně zajišťuje město.

Děkuji za rozhovor. Soňa ŠÍMOVÁ

Foto: Archiv zámku

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video