Fenku v přivaděči zabila elektřina, případ řeší policie

Soňa Šímová 2020-05-15 05:07:00

CHOMUTOV (soš) — Nešťastná událost potkala ve středu odpoledne starší manžele z Chomutova. Když šli se svými dvěma psy na procházku v ulici Svahová, pětiletá fenka jako vždy s radostí vběhla do přivaděče, aby se svlažila. Krátce poté dostala zásah elektrickým proudem od čerpadla, které čerpalo vodu z koryta. Případ skončil trestním oznámením.

Manželé se vydali na svou zahradu po druhé hodině odpolední s fenou německého ovčáka Bárou a pětiletou kříženkou Jessie jako vždy trasou podél přivaděče. Když Jessie seběhla do přivaděče, nevěnovali tomu zvláštní pozornost. „Na zahradu už jsme to měli jen pár metrů, Jessie byla takové jelito, milovala vodu. S druhou naší fenkou se honila a pak skočila do koryta.

Pak už jsme slyšeli jen strašný řev. Svíjela se ve vodě a kvílela. Manžel pro ni okamžitě skočil, a jakmile se přiblížil, dostal pecku od čerpadla, které bylo ve vodě. V tu chvíli mu došlo, co se děje.

Než ji ale spolu s jedním pánem stihli vytáhnout, Jessie už se zastavilo srdce,“ vypráví s pláčem Martina Lukačíková.

Majitel čerpadla, který bydlí v nedalekém rodinném domě, se na místo dostavil krátce po incidentu: „Každý rok touhle dobou proplachujeme dešťovou vodou trubky vedoucí do přivaděče. Nečistoty se vyplaví do přilehlé jímky, kterou poté vyčistíme. Děláme to zcela legálně a nikdy se nic podobného nestalo. Celé zařízení je profesionální a bylo v pořádku. Neumím si to vysvětlit jinak, než že do něj pes kousl, poškodil ho a tím vznikl výboj. Události je mi líto, ale byla to zkrátka nešťastná náhoda,“ je přesvědčen.

Na místo byla přivolána městská policie. „Přišli, vyfotili si ji a řekli, že ten pes tam neměl co dělat. Ale tady se přeci psi koupou úplně normálně. Navíc tam kolikrát lezou i děti. Co kdyby se to stalo jim?“ — ptá se majitelka psa a dodává, že necitlivé chování strážníků se jí dotklo. „Přivolaní strážníci na místě ověřovali oznámení, ztotožnili všechny přítomné a přivolali na místo PČR. Bylo nutné dále prošetřit, zda je čerpadlo na místě povolené a z důvodů možného ohrožení dalších zvířat, případně i dětí bylo nutné učinit i další úkony, které nejsou v kompetenci strážníků. Co je důležité z naší strany zdůraznit — kategoricky odmítáme nepatřičné výroky, které měly zaznít z úst strážníků k osobě majitelů či k nešťastné události,“ vyjádřila se tisková mluvčí chomutovské městské policie Kateřina Krellerová.

Po dalším šetření Policie České republiky doprovodil vlastník čerpadla majitele psa k veterináři, kde jim předal peníze na pitvu. „Ta bude v tomto sporu nutná. Hned druhý den jsme zároveň podali trestní oznámení, až potom zabavila policie čerpadlo ke zkoumání.

Více už bohužel pro naši Jessie udělat nemůžeme. Mám tu tragédii stále před očima, taková krutá smrt. Vůbec kvůli tomu nespím. Naše druhá fenka přestala žrát. Pro jistotu už tamtudy nechodíme,“ uzavřela Martina Lukačíková, která by ráda apelovala na zahrádkáře v lokalitách kolem přivaděče, aby měli svá čerpadla v pořádku a dbali na bezpečí všech.


Prohlášení majitele čerpadla:

 Především bych majitelům Jessie opětovně vyjádřil, že mi je nesmírně líto, že k této politováníhodné záležitosti došlo. Není mi v žádném případě lhostejná ztráta, kterou musí nyní prožívat.

Poněvadž jsem však ústřední osobou v příspěvcích na sociálních sítích a jsem necitlivě očerňován, chtěl bych upřesnit některá fakta. Předně, mnou užívané čerpadlo není domácím výrobkem, ale jedná se o ponorné čerpadlo zn. GÜDE, s ochranou proti vodě IP68. Čerpadlo bylo běžně užívané bez jakýchkoliv projevů závadnosti včetně osudového dne. Čerpadlo jsem spolu s kolegou instaloval a následně s ním i ve vodě zacházel a neprobíjelo, sám jsem tedy důkazem jeho bezzávadného chodu. Vysvětlením, které se nejspíše i prokáže, je poškození přívodu plovákového spínače prokousnutím. Fenka běžela korytem vody přivaděče, patrně uviděla červený plovák, kterým je čerpadlo opatřeno, a chtěla jej uchopit. Prokousnutím kabelu tak mohlo dojít k elektrickému výboji, který ve vodě způsobil její usmrcení.

 Po příjezdu strážníků Městské policie, a následně i Policie ČR na místo, jsme byli velice rázně upozorněni na pochybení obou stran. S tím, že na mé straně došlo k pomýlení v podobě čerpání vody bez povolení a na straně majitelů psa, že tento běžel na volno, bez košíku a v přivaděči, kde je rovněž zakázán jakýkoliv pohyb lidí či psů. Po objasnění celé záležitosti a následném zajištění fotodokumentace se nás PČR dotázala, zda budeme pokračovat ve sporu či se dohodneme sami mezi sebou. Na místě jsem před Policií ČR navrhl, že uhradím náklady na veterinární ohledání psa, případně další náklady tak, aby se prokázala příčina úmrtí. Majitelka fenky s tímto návrhem na vypořádání se bez dalšího šetření před policisty souhlasila. Osobně jsem paní odvezl k nejbližší „veterině“ v Šafaříkově ulici, kam se dostavila i rodina s fenkou. Před vchodem jsme se s majitelkou domluvili, že jim poskytnu příspěvek na vzniklé náklady ve výši 4.000,-Kč a jak s finančním vyrovnáním naloží, nechám na ní. Hodnota příspěvku vyšla mj. nepřímo ze sdělení majitelky Jessie, jaké jí náklady na fenku, kterou měla z útulku, přibližně vznikly. Peníze jsem ihned na místě, před vchodem do veterinární ordinace, majitelce předal a ta si částku osobně převzala s tím, že nepožadovala již další naše jednání.

 Druhý den jsem byl tedy k mému překvapení osloven redaktorkou místního týdeníku k vyjádření se k této záležitosti a o něco později mě kontaktovala i PČR s tím, že na mě bylo podáno majitelkou psa trestní oznámení. Celou záležitost si tedy převzala Policie ČR a v této chvíli probíhá šetření. Čerpadlo bylo předáno k ohledání.

 Plně chápu smutek z citové ztráty přítele, kterým pes dokáže člověku být, dokáži pochopit i změnu názoru na rozhodnutí, která člověk učiní ve stresu. Ovšem v kontextu celého příběhu, který popisuji výše, nerozumím následné reakci majitelů Jessie na celou situaci, která byla vedena již v ten samý den nešťastné události. Osobně se mne nehoda také dotkla a přistoupil jsem k spoluzodpovědnosti za odchod Jessie v danou chvíli, jak nejlépe jsem vyhodnotil. Ostatní je nyní v rukou policie a dalšího řízení.

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video