Parkovat na ulici bez „STK”? Bude z toho problém

Redakce 2020-05-24 09:59:00

JIRKOV (tz, r) — Extrémní nedostatek legálních parkovacích míst se v Jirkově rozhodli řešit přísnějším postihem řidičů, kteří na ulicích odstavují technicky nezpůsobilé nebo nepojištěné vozy. Běžný občan, který využívá vozidlo splňující všechny zákonem předepsané požadavky (bezvadný technický stav, platná technická prohlídka, zákonné pojištění), pak každý den řeší problém se zaparkováním.

„Ve městě je bohužel na různých místech odstaveno nemálo vozidel, která dle příslušných orgánů sice nejsou vraky, ale nemají platnou technickou prohlídku a svým dlouhodobým stáním zabírají parkovací místa. K 30. dubnu 2020 vešla v účinnost novela zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, kde je v § 19 uvedeno, že na komunikacích je zakázáno odstavovat silniční vozidlo, které po dobu více než 6 měsíců nesmí být na pozemních komunikacích provozováno z důvodu marného uplynutí lhůty pro provedení pravidelné technické prohlídky nebo technické nezpůsobilosti vozidla zjištěné technickou prohlídkou nebo technickou silniční kontrolou,“ informovala minulý týden radnice. Jinými slovy: Auto, které déle než půl roku nemá tzv.  „technickou“ nebo mu policisté při silniční kontrole zadrželi „malý techničák“, nesmí parkovat na ulici. 

Uvedené jednání je přestupkem a majiteli vozidla hrozí pokuta až do výše 300 tisíc korun. V některých případech strážníci zjistí, že vozidlo nemá uzavřenou smlouvu o pojištění odpovědnosti (povinné ručení). Takové jednání je opět přestupkem a vlastníku vozidla hrozí další pokuta až do výše 40 tisíc korun.

Tyto pokuty nemohou na místě uložit strážníci, ale správní orgán, kterým je příslušný odbor Magistrátu města Chomutova. Strážníci při výkonu služby zjišťují taková vozidla a umisťují na ně upozornění k odstranění vozidla.

Město předpokládá, že většina vlastníků si po upozornění uvědomí, že jejich vozidlo nemá na pozemní komunikaci co dělat a sami jej odstraní. V případě, že vozidlo neodstraní, strážníci takové vozidlo oznámí vlastníkovi pozemní komunikace (zpravidla je jím město Jirkov) a ten může po splnění dalších úkonů takové vozidlo z pozemní komunikace odstranit. Za prvních deset dní účinnosti novely zákona č. 13/1997 Sb., strážníci objevili tři desítky vozidel, na která umístili upozornění k jejich odstranění.

Foto: Jeden z vozů, zaparkovaný na obchvatové komunikaci Na Borku, kterému hrozí odtah. Foto: Tomáš SKŘIPSKÝ

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video