Vodu ve městě je třeba zadržovat. Pomoci mohou květinové louky

Hedvika Mašková 2020-06-09 14:00:00

Přibývá beton a stále více měst řeší problém, jak udržet dešťovou vodu. Konkrétně v Žatci jí máme velký nedostatek, jelikož zde dochází k nejmenšímu srážkovému úhrnu v republice. Odborníci vidí jako jeden z problémů vysychajících měst velké množství nepropustných ploch, které znemožňují efektivní hospodaření s dešťovou vodou. V Žatci zkouší novou metodu zavádění květinových luk.

,,V průběhu měsíce dojde v několika městských lokalitách k výsadbě semen lučních květů a trvalek. Vzniklé květinové louky dokáží zadržet o mnoho více dešťové vody a zaručí pestřejší biodiverzitu. Sucho ve městě trápí totiž nejen lidi, ale také hmyz,“ vysvětlila Martina Mrázková z odboru místního hospodářství a majetku, která má v našem městě na starosti údržbu zeleně.

Květinové louky vzniknou například v lokalitě pod Nákladní ulicí nad Rákosníčkovým hřištěm, v parčíku pod okružní křižovatkou u Lidlu, ale také v okolí okružní křižovatky u Kauflandu a ve Svatováclavské ulici.

,,Konkrétně lokalita pod Nákladní ulicí je dosti problémovým místem. Je suché a je vystavováno prudkému slunečnímu světlu, které spaluje sekáním oslabenou trávu. Vybrané rostliny pro setbu jsou suchomilné, takže by se jim mělo v našem městě dařit,“ doplnila Martina Mrázková.

Svah nad Rákosníčkovým hřištěm je v zimních měsících, avšak jen v případě, že se poštěstí, využíván dětmi k sáňkování. Budoucí květinové louce ale dětské skotačení uškodit nemůže. Rostliny na jaře znovu samovolně vyrostou.

Po viditelné rekultivaci travnaté plochy se ozývají také místní občané, kteří do lokality pod Nákladní ulicí chodí venčit své psy.

,,Lidé si to pletou. Dané místo není určené pro volné pobíhání psů. Své čtyřnohé mazlíčky by zde tedy vypouštět neměli,“ upřesňuje na závěr Martina Mrázková.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video