Povodí Ohře: Červnové deště pomohly

PR článek 2020-07-08 14:05:00

CHOMUTOV (PI) — Témata jako sucho a (ne)dostatek vody patří v poslední době — vedle pandemie COVID–19 — k nejfrekventovanějším. Na otázky nejen o suchu, vodě a koronaviru odpovídá generální ředitel státního podniku Povodí Ohře ing. Zbyněk Folk:

Můžete přiblížit poslání výstavy Voda a civilizace, která se koná v Karlových Varech od 16. července do 9. srpna?

Výstava Voda a civilizace, kterou si jen v Praze loni prohlédly stovky tisíc lidí, zamíří v červenci 2020 do Karlových Varů. Venkovní expozice ukáže zdarma na velkoformátových panelech klíčový význam životodárné tekutiny, její minulost, přítomnost a budoucnost na zemi. Diváci si prohlédnou texty od řady světově uznávaných vědců i fotografie pocházející od Austrálie přes Evropu a Afriku až po Grónsko a Ameriku, včetně záběrů důležitých vodních staveb z Karlovarského kraje. Výstavu mohou zhlédnout návštěvníci na terase hotelu Thermal od 16. července do 9. srpna 2020. Expozice je navíc šetrnější k životnímu prostředí. V noci ji nasvítí osvětlení se solárním zdrojem energie. Producentkou výstavy „Voda a civilizace“ je paní MgA. Olga Menzelová Kelymanová ze společnosti Medialogue, s. r. o., a kurátorem výstavy a hlavním spoluautorem je prof. Mgr. Miroslav Bárta Dr.

Vtipálci tvrdí, že jakmile vláda oznámila, že má plán boje proti suchu, raději začalo pršet. Ale vážně – jak se na srážky poměrně bohaté období minulých týdnů projevilo na vodních tocích a vodních dílech ve správě Povodí Ohře?

Jednoznačně kladně. Srážky jsou nezbytné pro zvýšení vodnosti ve vodních tocích. Srážky v posledních týdnech zvýšily vodnost, která do té doby byla výrazně pod dlouhodobým průměrem pro tyto měsíce. Přesto, pokud srážky nebudou na našem území padat, pozvolně bude vodnost klesat na předchozí výrazně podprůměrné hodnoty. V mnoha menších povodích se tak již děje. U nádrží, kde to bylo možné, jsme využili přechodné zvýšené vodnosti pro jejich doplnění. Srážky v předchozích týdnech hydrologické sucho úplně nezažehnaly, spíše jen přerušily. Skutečný vývoj určí aktuální meteorologická situace. Situace sucha na vodních tocích se může velmi rychle vrátit a doplněné objemy vody v nádržích přijdou v dalším průběhu léta vhod.

V květnu byl kvůli mimořádně brzkému příchodu sucha na mnoha místech vyhlášen zákaz odběru povrchových vod. V současnosti je podle meteorologů sucho v půdní vrstvě už minulostí. Je z pohledu vodohospodářů letošní jaro něčím atypické?

Omezení a zákazy odběrů povrchových vod z důvodu kritického nedostatku vody v tocích nemusí nutně souviset se suchem zemědělským, které se odvozuje podle naplněnosti vláhové kapacity horních půdních vrstev. Srážky v minulých týdnech nasytily svrchní půdní horizonty, zvýšily přechodně vodnosti v tocích, ale pořád je na průbězích průtoků jasně viditelný slabý potenciál v základních (bazálních) odtocích z povodí, které tvoří hlubší vrstvy půdních horizontů. Ty jsou významné pro vodnosti v tocích v obdobích, kdy delší dobu neprší. Lze konstatovat, že je nyní dostatečné množství vody v horních vrstvách půdy, které jsou důležité pro rostliny, ale do hlubších půdních horizontů se až tak moc vody nevsáklo. Absence srážek v následujících týdnech by přinesla díky slabému základnímu odtoku opětovné hydrologické sucho. Pokud bych hledal v letošním roce něco atypického, tak rozhodně zmíním zimu chudou na sníh a absence srážek od druhé poloviny března do poloviny května. V minulosti se již zimy bez výrazného množství sněhu vyskytly, ale vždy situaci „zachránily“ srážky v jarním období. Shodou slabé zimy a srážkově slabého jara byla dynamika náběhu hydrologického sucha rychlá. Koncem dubna jsme na vodních tocích registrovali hydrologické sucho, které se například v roce 2018 vyskytlo o dva měsíce později, tedy "až" v červenci.

Nenazrál podle vás čas ke zrušení zákazu odběru povrchových vod?

V předešlé odpovědi zmiňuji nízký základní odtok vody z hlubších půdních horizontů, který určuje průtoky vody v období beze srážek. Pokud v následujícím období nebude dlouhodobě pršet, budou průtoky rychle následovat předsrážkové hodnoty. Čas pro zrušení zákazu odběrů povrchové vody tedy nyní opravdu není na pořadu dne. Příchod letošního sucha a navázaných zákazů odběrů byl oproti přechozím letům velmi časný, ale na přelomu června a července ještě vodoprávní úřady nevydaly velké množství těchto zákazů a aktuální zvýšení průtoků bude nejspíš pouze krátkodobé. V dalším období uvidíme, jaký bude vývoj.

Jak pokračuje projekt Rekultivace zbytkových jam po ukončení těžby uhlí, započatý loni v červnu?

Projekty a provádění rekultivačních prací mají na starosti důlní společnosti a stát, resp. Palivový kombinát Ústí, státní podnik. V problematice aktualizace posouzení zatápění zbytkových jam vodou, pak Povodí Ohře, státní podnik, zajišťuje zpracování komplexních aktualizací vodohospodářských bilancí již dokončených a plánovaných hydrických rekultivací zbytkových jam, včetně vyhodnocení dopadů do zpracovaných projektů a projektových záměrů. Dále zajišťujeme posouzení realizovatelnosti vytvoření propojené vodohospodářské soustavy u již dokončených a plánovaných hydrických rekultivací zbytkových jam po úplném ukončení těžby hnědého uhlí v Ústeckém kraji. První část se dokončuje, druhá se bude zpracovávat v průběhu druhého pololetí roku 2020. Aktivity Povodí Ohře vycházejí z bodu II.2. písm. a) a b) usnesení vlády č. 421 ze dne 17. června 2019. Dobré vyřešení této otázky je v zájmu celé naší společnosti.

Podepsala se nějak – doufejme již ustupující – koronavirová krize na chodu Povodí Ohře?

Ano, s nástupem koronavirové epidemie jsme zavedli přísná opatření, nejpřísnější byla pro klíčová pracoviště, která zajišťují bezprostřední chod vodních děl, tzn. především dispečerské pracoviště a obsluha vodních děl. Byl zajištěn chod nezbytných agend, částečně formou homeoffice, částečně střídavým režimem tak, aby se minimalizoval kontakt mezi zaměstnanci, ostatní zaměstnanci pak byli doma na překážkách ze strany zaměstnavatele. Tuto situaci jsme zvládli velice dobře, zaměstnanci nastavený režim respektovali a dodržovali, za to jim ještě jednou děkuji. Aktuálně jsme již prakticky v normálním režimu. Jako každá mimořádná situace byla i tato pro nás jistou zkušeností, ze které se do budoucna chceme poučit tak, abychom pro příště byli lépe připraveni.


1. foto: Generální ředitel státního podniku Povodí Ohře ing. Zbyněk Folk 

2. foto: Jedním z vodních děl, které představí výstava Voda a civilizace v Karlových Varech, je i Březová na Karlovarsku. Foto: Povodí Ohře (2×)

Napsal(a): PR článek

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video