Závody o jaderné referendum vyhráli občané

Jan Vnouček 2012-04-14 00:53:00

Lubenec – Referendum bude podle scénáře odpůrců. Skupina občanů, která se bouří proti předběžnému souhlasu obce Lubenec  s geologickým průzkumem k hlubinnému úložišti radioaktivního dopadu v lokalitě Čertovka, předběhla své zastupitele a  sama podali návrh na konání obecního referenda. V tomto závodě kdo z koho nešlo o nic menšího než o formulaci referendové otázky.

Lubenecký starosta Bohumil Peterka chtěl minulou středu na výjezdním zasedání v Ležkách nechat možnost konání obecního referenda posoudit zastupitelstvem. Jeho kritici však byli rychlejší, ustanovili přípravní výbor a předložili mu svůj návrh ještě před tím. Když tedy splní zákonné požadavky, bude se hlasovat o jejich pečlivě sestavené otázce.
Ta zkráceně zní: „Má zastupitelstvo a starosta… využít  všech zákonných prostředků, aby zabránili provedení geologického průzkumu předcházejícího vybudování hlubinného úložiště… na území obce Lubenec?“
„Zdá se mi trochu zavádějící, ale budiž. Požádáme je, aby doplnili potřebné náležitosti, a na nejbližším zasedání zastupitelstva, patrně v květnu, přijmeme vyhlášení referenda. Pro mě je to tak jednodušší,“ tvrdí Peterka.
Občané vystupující proti průzkumným vrtům měli, podle vlastních slov, pro svůj spěch dobrý důvod. „Starosta sice referendum slíbil, ale protože máme indicie, že kope za SÚRAO, a ne za obec, rozhodli jsme se iniciovat ho sami. Jde hlavně o podobu položené otázky. Kdyby se zformulovala špatně, mohlo by být celé referendum také prohlášeno za neplatné. Hlasovat se v něm může jen o věcech, které spadají do kompetence obcí. Kdybychom se zeptali přímo, jestli chceme, nebo nechceme úložiště, nebylo by platné, protože o této věci  nemůže obec rozhodnout sama, to spadá do pravomoce státu. A další referendum o stejné věci by mohlo být až za dva roky,“ sděluje Richard Kanta, člen přípravného výboru k referendu.
Nyní běží úřední lhůty, proto jeho iniciátoři spěchají. Podle zákona musí pro svůj návrh sesbírat podpisy 30ti procent lubeneckých občanů, tedy asi 370ti dospělých občanů.  „Nemohli jsme je shánět dřív, aby se náš záměr neprozradil. Ale podle všeho by to neměl být problém. Svůj podpis snad přidají i ti, co jsou proti nám. Podle toho, co říkají, tak referendum chtějí i oni,“ nebojí se Kanta, že by bez podpory rekreantů povinnou kvótu nenaplnili.
Starosta od nich již také převzal petici proti úložišti. Svůj nesouhlas s rozhodnutím zastupitelstva z 1. února vyjádřilo 519 občanů, z toho je ale podle tvrzení Peterky místních jen 332.

 

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video