Do turistické sezony vstupuje infocentrum s novinkami

Jarka Cibulková 2020-07-22 20:39:00

Louny (caj) Externí průvodci a posezení u Morového sloupu, to jsou dvě novinky, kterými vstupuje Městské informační centrum v Lounech do letošní „posunuté“ turistické sezony. Hlavním cílem je přilákat české turisty k návštěvě Loun a okolí.

Dosud provázeli po městě pouze zaměstnankyně infocentra (Eva Bitnerová, Kamila Chromová a Denisa Hart Noheylová). „Jelikož již nyní, těsně před nástupem hlavní letní turistické sezony, narůstá počet při-hlášených turistických skupin (v první vlně především autobusové zájezdy seniorských organizací), rozhodli jsme se na sezonu 2020 nabídku průvodců rozšířit,“ prozradila nám vedoucí infocentra Denisa Hart Noheylová. Noví průvodci budou využíváni celoročně, na dohody o provedení práce, kromě sezony také na zvláštní akce, např. Noci kostelů, Dny evropského dědictví, akce na výstavišti apod.  

„Důraz při náboru externích zaměstnanců byl kladen především na jejich vstřícný a přátelský přístup, ochotu učit se nové věci, dílem na jazykové vybavení. Zájemci dostali předem tištěné materiály o našem městě k prostudování, následně celou trasu prošli společně s Evou Bitnerovou, která tak nové průvodce otestovala rovnou v terénu, poukázala na klíčová místa a zhodnotila jejich připravenost,“ doplnila vedoucí lounského infocentra.

Trasa jednotlivých prohlídek startuje vždy na Mírovém náměstí u morového sloupu. Zde seznámí zájemce s historií Loun. Dále už se věnují jednotlivým památkám: morový sloup, budova tzv. staré radnice čp. 1 (knihovna), Daliborka, budova spořitelny. „Poté se společně se skupinou přesuneme k soše M. Jana Husa, ke které sdělíme také několik zajímavých údajů a dále zrak odvrátíme na Hilbertův dům, dům čp. 48 a samozřejmě budovu (nynější) radnice. Na tu se jdeme podívat ještě „zezadu“, tedy ke Galerii Benedikta Rejta. Také o té něco málo řekneme a přecházíme okolo Katovy uličky do ulice Ve Fortně,“ vypočítává Eva Bitnerová. Zde se věnují významnému domu Sokolů z Mor (muzeum) i jeho provozní budově (dům U Jednorožce). Tady si mohou skupiny vybrat, zda chtějí sejít dolů k Jiráskovým mlýnům a kolem Barokního špitálu a západní stěny hradeb vystoupat nahoru k Žatecké bráně nebo tam jít rovnou. Nezapomenou se zastavit u dobové fotografie Žateckého předměstí a posoudit přímo z místa jeho minulou i současnou po-dobu. „Na tomto místě, odkud je celkem solidní pohled na „naši“ část Českého středohoří, pojmenujeme kopce tzv. Lounského středohoří a odpovíme na několik dotazů, které zpravidla v tomto místě turisté mají. A poté přecházíme ke zlatému hřebu naší prohlídky, kterým je samozřejmě kostel sv. Mikuláše, kde už si celou skupinu přebírá naše kolegyně, průvodkyně kostela. Zde se se skupinou rozloučíme a nalákáme pochopitelně k výšlapu na ochoz věže, kterého se jen málokdo vzdá,“ dokončila zaměstnankyně infocentra Eva Bitnerová.

Největší novinkou letošní sezony však bude možnost posezení v prostranství u Morového sloupu. Zde budou rozmístěny židle a stoly, kde si v klidu mohou návštěvníci města pročíst propagační materiály nebo také nové číslo zpravodaje ZLoun. Infocentrum také chystá soutěž, podporující otevření plavecké haly a zapojuje se do oslav 500 let výročí chrámu svatého Mikuláše.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video