Nafoukne petice peruckou školku?

Pavel Macák 2012-04-18 00:17:00

Peruc – Chceme rozšířit kapacitu školky! Volají maminky v Peruci a přilehlých obcí směrem k obecnímu úřadu. Aby dodaly svému hlasu váhu, sepsaly petici. Plně vytížená perucká školka totiž letos z důvodu nedotatku místa nemohla přijmout 15 dětí.  Tedy skoro celou polovinu přihlášených k zápisu. Petiční archy za jediný týden od uveřejnění podepsalo přes 150 místních občanů, což dokládá, že jde opravdu o palčivou otázku.

„Maminky jsou rozhořčené, že nemají, kam dát své děti. Mnohým z nich končí mateřská, měly by nastoupit do práce, a v okolí jsou školky taky plné. Prodávají se tu stavební parcely, stěhují se sem mladí lidi, takže by se i rozšířená školka určitě využila. Navíc děti ve školce jsou budoucností základní školy a vlastně i celého života v obci,“ zdůvodňuje vznik petice její iniciátorka Martina Becková z Peruce.
„Už před pár lety se tu uvažovalo o přístavbě ke stávající školce, ale zastupitelstvo to odmítlo. Přitom mohlo jít o jednoduchou dřevostavbu, která mohla být do tří měsíců postavená. Levnější variantou by mohlo být třeba zřízení třídy předškoláků ve škole, nebo něco podobného,“ hledá možnosti řešení Becková.
Petice dala do pohybu i dění na radnici. „Hledáme, jak to celé vyřešit nějakým dočasným finančně schůdným způsobem. V zásadě jsou dvě varianty: buď zřídit nultý ročník ve škole, nebo nějaké odloučené pracoviště mateřské školy. Zvýšení kapacity stávající budovy je z důvodu hygienických a jiných norem nemožné. Předpisy jsou na to velmi přísné. A novostavba je zase záležitostí několika miliónů. Letos a příští rok bude dětí nejvíce, ale pak počítám s poklesem a za tři roky budeme rádi, když dáme dohromady jednu třídu,“ reagovala na dotaz perucká místostarostka Šárka Křepčíková. Návrhy řešení předložil radním městyse starosta Antonín Lanc až po naší uzávěrce.

 

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video