Obchodní ředitel Žateckého pivovaru Radek Vincík: Z krize nejsme naštěstí až tolik pocuchaní

PR článek 2020-08-25 10:23:00

Pivovarnictví je jedním z mnoha oborů, který vlivem omezení souvisejících s Covidem 19 utrpěl značnou újmu. O tom, jak si s tím poradili v Žateckém pivovaru, ale i o dalších novinkách z tradičního žateckého podniku, jsme si povídali s obchodním ředitelem Radkem Vincíkem (na snímku).

Jak hodnotíte v pivovaru uplynulý půlrok?

Pro Žatecký pivovar to bylo stejně těžké období, jako pro celý pivovarský průmysl. Z důvodu přijatých opatření vůči epidemii coronaviru jsme přišli v měsících březen až květen o podstatnou část prodeje sudové ho piva a i když se nám podařilo ihned po odvolání těchto opatření převážnou část prodejů vrátit zpět, spousta hospod či restaurací již zůstala natrvalo uzavřená.

Naštěstí se nám poměrně dařilo na zahraničních trzích, takže v porovnání s dalšími pivovary jsme z této krize nevyšli tak moc pocuchaní.

Všimli jsme si nových etiket na žateckých pivech…

Nové etikety jsou jedním z obětí těchto opatření. Na jejich vývoji jsme pracovali něco přes rok a v okamžiku, kdy jsme s nimi vyšli na trh, přišla epidemie a jejich přítomnost na láhvích se obešla bez velkého zájmu spotřebitelů. Nicméně postupem času se nám nějaká zpětná vazba dostala, a proto mohu konstatovat, že převážná část hodnotících příspěvků byla kladná.

Obyvatelé i návštěvníci Žatce si všimli velké stavební aktivity v pivovaru i v nejbližším okolí. O co šlo?

V roce 2016 jsme začali s rozsáhlou rekonstrukcí budov v areálu pivovaru, nejprve jsme přestavěli nakládací rampu na přední straně pivovaru, poté následovala rekonstrukce vnitřního dvora pivovaru, a na počátku roku 2018 jsme začali s úpravou budov na vnějším dvoře. Tato stavební aktivita pokračovala v roce 2019 a v roce 2020 rekonstrukcí historického domu čp. 85 na rohu Horovy ulice a žateckého náměstí, kde jsme v polovině srpna slavnostně otevřeli Muzeum pivovarnictví Žatecka.

V nedávné době vzniklo mnoho minipivovarů, které přišly na trh s neobvyklými, až exotickými druhy piva. Reagujete nějak na tento trend?

Žatecký pivovar je charakteristický svými jedinečnými výrobními prostory a z nich vycházejícím výjimečným výrobním postupem vaření piva. Téměř všechny pivovary se ve svých reklamách odvolávají na staleté tradice, ale v Žateckém pivovaru je to skutečně pravda. Třírmutový dekokční způsob vaření, hlavní kvašení v otevřených spilkách a zrání v ležáckém sklepě bez krácení doby ležení, to jsou atributy, které již v mnoha pivovarech nenajdete. Jestli se nějaký pivovar dá označit slovy řemeslný pivovar, potom je to Žatecký pivovar.

A co minipivovary, lze je také označit za „řemeslné pivovary“?

To bychom se museli dohodnout nejprve na definici pojmu „řemeslný pivovar“ a to by nebylo vůbec jednoduché. Z pohledu toho, že jejich jednotlivé várky jsou většinou velmi malé, si já osobně myslím, že se takto označovat mohou, ale vím, že mnoho sládků, vzhledem k technologii vaření piva, kterou běžně používají tyto minipivovary a která má blíže k technologiím velkých nadnárodních pivovarů, by slovo „řemeslný“ ve spojení s minipivovarem nepoužilo.

Projevuje se na trhu nějakým způsobem úbytek zákazníků?

Samozřejmě, že projevuje. A to nejen tím, že pivovary méně prodávají, ale také v praktikách některých velkých firem, které nutí své obchodní zástupce k dosti nekalým praktikám s cílem napravit klesající prodej.

Jakých praktikách?

Nejen my se setkáváme s cíleným šířením pomluv o kvalitě piva, se šířením „zaručených“ zpráv ze zákulisí pivovaru s cílem oslabit loajalitu zákazníků k určité značce. Většinou se jedná o snahu neúspěšných a zhrzených jedinců, kteří se dají koupit pro toto tzv. „dělání zle“. Není to ovšem jen náš poznatek, jsme ve spojení i s jinými nedalekými pivovary a ty se potýkají se stejnými „zaručenými“ zprávami jako my. Více se o tom rozšiřovat nechci, neboť naši žatečtí příznivci jsou poměrně znalí „pivaři“ a umějí si udělat obrázek sami.

Co připravujete do blízké budoucnosti?

Rádi bychom připravili nějaká inovovaná balení našich výrobků na předvánoční trh, možná i zkusíme nabídnout zákazníkům nové pivo, které teď ještě nechci prozrazovat. Rádi bychom v příštím roce pokračovali i v rekonstrukci další části pivovaru, ale vzhledem k situaci, která v souvislosti s covidem 19 v současné chvíli panuje, jsou všechny tyto plány velice nejisté, takže si především všichni přejeme, aby se tato epidemie rychle zvládla a naše prostředí se opět uvedlo do normálu.

Letošní Dočesná byla zrušena, připravuje pivovar něco za tuto akci?

Letos byl bohužel v květnu zrušen i tradiční Chmelfest, nejen Dočesná, ale my bychom přece jen rádi něco pro naše příznivce udělali. V sobotu, 5. září, proto chceme pozvat všechny Žatečáky i lidi z okolí na koncert rockových kapel ze Žatce nebo s Žatcem nějak spřízněných. Koncert bude na předním dvoře v pivovaru, kde bude stát podium, a ve vnitřním dvoře budeme nabízet piva z našeho sortimentu a klidné posezení.

Děkujeme za rozhovor


Foto: archiv R. Vincíka

Napsal(a): PR článek

Komentáře

Nabídky práce

VEDOUCÍ PROVOZU, KUCHAŘ, POKLADNÍ

Veřejné stravování CZ a.s. nabízí volné pracovní pozice - VEDOUCÍ PROVOZU (PULS Chomutov), KUCHAŘ (Nexen - průmyslová zóna Triangle), POKLADNÍ (KOITO Žatec). Všechny pozice jsou vhodné pro lidi s částečným zdravotním omezením (ZTP). Bližší info a finanční podmínky při osobním jednání.
Tel.: 724 194 195


REDAKTOR/KA

Vydavatelství Ohře Media hledá REDAKTORA/KU pro Žatecké noviny. CO BUDETE DĚLAT: psát o zajímavém dění v Žatci a okolí. CO OD VÁS OČEKÁVÁME: samostatnost, aktivitu, spolehlivost, zájem o dění v regionu, práci s PC, řidičák výhodou. CO NABÍZÍME: spolupráci v rozsahu zhruba půl úvazku, práci z domova. Životopisy a tři ukázky redaktorské práce (článek, blog, apod.) posílejte na uvedenou e-mailovou adresu nebo volejte.
Tel.: 604 288 678
E-mail: jan.rodling@ohremedia.cz


SPECIALISTA ISO, SPECIALISTA KVALITY

Firma SSE Explo Česká republika s.r.o. Tuchořice přijme do týmu posilu na pozici SPECIALISTA ISO, SPECIALISTA KVALITY. Výkon práce v Žatci. Požadavky: orientace v oblasti ISO 9001, 14001, 45001 je velkou výhodou, výborná znalost MS Office, znalost AJ na komunikativní úrovni, výborné komunikační schopnosti a loajalita, samostatnost, pečlivost, flexibilita, spolehlivost, ŘP - skupina B (aktivní řidič), trestní bezúhonnost. Nabízíme: flexibilní pracovní dobu, občasná práce z domova, odpovídající finanční ohodnocení podle kvality a výsledků odvedené práce, příspěvek na stravné, mobil, notebook, příspěvek na penzijní připojištění, životní pojištění, na očkování proti klíšťové encefalitidě, roční odměny. Základní mzda 25000 - 40000 CZK. Smluvní vztah: HPP. Vhodné pro absolventy SŠ, VŠ - praxe výhodou. Nástup leden 2022.
Kontakt: Jaroslava Urbánková
Tel.: 731 095 668
E-mail: jaroslava.urbankova@sse-cesko.cz


STROJNÍK KOLOVÉHO NAKLADAČE

Severočeské pískovny a štěrkovny s.r.o. přijmou STROJNÍKA KOLOVÉHO NAKLADAČE. Strojnický průkaz podmínkou.
Kontakt: p. Sýkora
Tel.: 602 151 166


SKLADNÍK - MANIPULANT, OBSLUHA STROJNÍCH ZAŘÍZENÍ, NÁSTŘIK

IZOPOL Dvořák (Vroutecká 989, 441 01 Podbořany) přijme kolegy na pozici SKLADNÍK - MANIPULANT, OBSLUHA STROJNÍCH ZAŘÍZENÍ, NÁSTŘIK. Docházkové a věrnostní bonusy, dodatková dovolená, stravenky za každou odpracovanou směnu, příspěvek na penzijní připojištění a další benefity. Schůzku si domluvte na uvedeném telefonu.
Tel.: 702 049 593.

Poslední videa

2. sezona bruslení v Podbořanech zahájena

Od soboty 20. 11. Takto se bruslilo na kluzišti v areálu koupaliště ve středu 24. 11.

Přehrát video
Zahájení výstavy v Galerii U Radnice v Žatci

6. 11. 2021 před 16. hodinou... Hudební podkres Otokar Löbl, následovala vernisáž výstavy obrazů Kristiny Folprechtové a vitráží Jitky a Richarda Kantových z Lubence. Výstava potrvá do 15. ledna 2022

Přehrát video