V Okoříně kempují aktivisté, v sobotu budou protestovat

Soňa Šímová 2020-09-05 00:06:00

REGION (soš) – Letošní klimakemp aktivistů z hnutí Limity jsme my vyrostl na louce na kraji Okořína. Na všech příjezdových cestách do obce tak stojí policejní hlídky. Obavy obyvatel z rušení nočního klidu stanující demonstranti mírní a zvou je, aby se přišli podívat, jak by mohl život bez uhelných elektráren vypadat.

Do jinak klidné obce mezi Chomutovem a Mostem zamířily tento týden stovky aktivistů, kteří na louce vystavěli desítky stanů včetně vlastní kuchyně. „Pořádáme tu akční dny za co nejrychlejší konec těžby a spalování uhlí. Od čtvrtka tu probíhají různé workshopy, v sobotu bude následovat protestní pochod do Počerad. Toho se zúčastní i dalších dvanáct organizací. Hlavním bodem pak budou proslovy přímo před elektrárnou, které započnou ve 12 hodin,“ vysvětlila Kateřina Holá, mluvčí za hnutí Limity jsme my. 

Stanové městečko, které vyrostlo v Okoříně, přineslo zároveň obavy místních obyvatel z možných nepokojů. „Došlo k menšímu nedorozumění, kdy místní a starosta měli obavu, že by mohlo docházet k rušení nočního klidu. Ale vše jsme si vysvětlili a podepsali jsme narovnání smlouvy. Snažíme se budovat vztahy s místními. Ve čtvrtek jsme vyklízeli černou skládku, dnes jsme byli vykopávat brambory. Louku, na které máme zázemí, jsme uklidili a posekali. Chceme se co nejvíce s místními sblížit, protože to jsou právě ti lidé, kterých se problematika těžby a spalování uhlí dotýká a my rozhodně nechceme jít proti nim. Rádi bychom docílili toho, aby rozuměli tomu, proč tady jsme a že jsou naši spojenci,“ uklidnila veřejnost Kateřina Holá.  

Cílem hnutí je poukázat na skutečnost, že těžba a spalování uhlí již v současnosti není potřeba. „Musíme s tím skončit právě teď. Všechny technologie už existují a my už v tuto chvíli můžeme přejít na obnovitelné zdroje ze sta procent. Uhlí je politický problém, což vlastně můžeme vidět i na složení uhelné komise, kde zasedají buď politici nebo lidé napojení přímo na fosilní průmysl. Nemůžeme tedy předpokládat, že její rozhodnutí bude takové, aby nešlo na ruku právě těmto uhlobaronům,“ přiblížila problematiku mluvčí hnutí. To bojuje za spravedlivou transformaci, která má zajistit, aby peníze z ní nešly do kapes uhlobaronům, ale pomohly v rozvoji regionů, vytváření nových čistých pracovních míst a dostaly se k lidem, kteří byli těžbou a spalováním nejvíce postiženi. „A to jsou právě zaměstnanci a lidé, kteří v okolí elektráren nebo fosilní infrastuktury žijí. 

Ústecký a Karlovarský kraj jsou nejvíce postiženými oblastmi, proto je důležité začít tady, kde jsou dvě největší uhelné elektrárny Chvaletice a Počerady. Ve chvíli, kdy pětinu elektřiny vyvážíme do zahraničí, víme, že právě tyto dvě elektrárny můžeme hned zavřít, aniž by to ohrozilo dodávku energie do domů obyčejných lidí,“ říká Kateřina Holá.

Klimakemp v Okoříně je nejen zázemím pro demonstrace, ale zároveň jsou zde vítáni návštěvníci, kteří by se na vlastní oči chtěli přesvědčit, jak udržitelná budoucnost může vypadat. „My si například veškerou energii vyrábíme sami, máme tady solární panely. Vše vaříme z lokálních surovin, máme tady kompostovatelné záchody. Každý tak zde může pocítit na vlastní kůži, že budoucnost bez uhelných elektráren není žádné sci-fi,“ uzavřela mluvčí hnutí.  


Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video