Petici na podporu žatecké nemocnice podepsala třetina lidí z okresu. Ministra to stejně neobměkčilo

Veronika Salášková 2012-04-26 16:25:00

Žatec – Petice za zachování dvou oddělení žatecké nemocnice, jimž Všeobecná zdravotní pojišťovna nechce od roku 2013 prodloužit smlouvu, předčila všechna očekávání. Počet platných podpisů se zatím vyšplhal k sedmnácti tisícům, jejich sčítání ale ještě není u konce. V průměru se za žateckou nemocnici postavil každý třetí dospělý obyvatel lounského okresu. Ta bude tuto podporu opravdu potřebovat, protože ministr zdravotnictví se za ni nepostavil, podle jeho stanoviska zde porodnice není nezbytně nutná.

„Petiční výbor byl v minulém týdnu doslova zavalen doručenými petičními archy, poté co k 15. dubnu uzavřel sbírání podpisů. Náročná evidence podpisů trvala až do pátku, další petiční archy jsou ještě hlášeny z obcí a měst na pondělí a úterý,“ sdělil nám zmocněnec petičního výboru Petr Antoni. Průběžný výsledek je ale podle jeho slov impozantní. „Pod petici připojilo svůj podpis platným způsobem 16700 obyvatel regionu. Petiční výbor věří, že celkový počet platných hlasů se vyšplhá až k sedmnácti tisícům,“ doufá Antoni. Celkový počet podpisů na arších byl přitom ještě vyšší 18200 podpisů, bohužel 1500 podpisů bylo učiněno neplatnou formou – lidé často zapomínali uvádět úplnou adresu bydliště nebo svá křestní jména. Dle propočtů petičního výboru to znamená, že v rámci okresu podepsal petici v průměru každý třetí dospělý člověk. Výjimku tvoří Žatec, kde petici podpořilo okolo 80% dospělé populace. „Obyvatelé regionu se vyjádřili naprosto jednoznačně k podpoře žatecké nemoc-nice. Petice má tedy otevřené dveře přímo do Senátu parlamentu ČR. Nyní jsou na řadě politická a odborná jednání, která se ve svých argumentech musí opřít o silnou podporu občanů spádové oblasti nemocnice,“ dodal Petr Antoni.
Pokus o získání ministra zdravotnictví Leoše Hegera na stranu naší nemocnice zatím nevyšel. Za zachování dětského a gynekologicko-porodnického oddělení u něj interpeloval poslanec Jiří Paroubek. Od ministra Hegera se ale nedočkal kladné odpovědi. Žatecká porodnice sice dosáhla v loňském roce hranice pěti set porodů, ministr ale nepředpokládá, že by jí vzhledem ke klesajícímu trendu porodnosti v ČR dosáhla i v dalších letech. „Pokud by skutečně došlo k nenasmlouvání odborností gynekologie–porodnictví a pediatrie po 1. 1. 2013, bez problémů by tuto péči převzala okolní pracoviště v Kadani, Chomutově a Mostě, jak se tomu stalo již v roce 2008, kdy byla porodnice v Žatci uzavřena. Dojezdová vzdálenost do těchto zařízení se pohybuje v rozmezí 23 – 25 km (25 minut),“ vyjádřil se ve své odpovědi mistr Heger.
Jak se ale do výše zmíněných nemocnic budou dostávat lidé bez osobních automobilů a ze vzdálenějších vesnic evidentně ministr Heger neřeší. Nemocnice Žatec je přitom jediná fungující nemocnice v okrese Louny a zajišťuje zdravotní péči přibližně pro 86 tisíc obyvatel.

 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video