Občané přemnoženým hlodavcům doslova podstrojují

Hedvika Mašková 2020-09-29 14:00:00

V posledních týdnech je možno pozorovat přemnožení hlodavců, kteří se stávají velmi závažným ekonomickým i hygienickým problémem. Nedávno jsme informovali o obrovském množství hlodavců, především hrabošů a potkanů, kteří obtěžují a trápí obyvatele Žatce. Nejvíce si stěžují lidé ze sídliště Jih a přilehlých lokalit rodinných domů. Lidé však drobné savce ke svým domovům mnohdy nevědomky lákají. Mohou za to vyhozené potravinové zbytky. V některých případech jim zdejší občané vědomě přímo podstrojují. O svých zkušenostech nám napsal jeden z našich čtenářů.

,,Reaguji na článek o hubení hlodavců v našem městě. Je zde uvedeno, že někteří občané tyto hlodavce sami krmí. Jsem obyvatelem Vrchlického ulice a mám dojem, že je celá čtvrť silně zamořena těmito hlodavci. Běhají mi po zahradě (myši i potkani) a vůbec jim nevadím. Je mi líto, že má vnoučata nemohou běhat bosky po zahradě, protože se bojím, aby neonemocněla jednou z chorob, které roznášejí. Jedná se o tularemii, salmonelózu, tuberkuózu, leptospirózu a další. Ať už se jedná o nemoc, kterou roznášejí myši nebo potkani svým trusem, nebo močí, je to velmi nebezpečné,“ napsal nám Bohumír Riedl a podělil se o svou zkušenost: ,,Kousek od mého domu je chodník a cyklostezka mezi ulicí Vrchlického a Volyňských Čechů, která je velmi frekventovaná žáky škol, maminkami s malými dětmi a mnoha pejskaři. Chodí zde matka s dcerou - obě doktorky, které složily Hippokratovu přísahu a přesto tyto hlodavce krmí! Tu jablíčky ze zahrádky, tu nějakými zbytky z kuchyně, které sypou ke stromům lemujícím chodník. Asi si chtějí rozšířit svou lékařskou klientelu. Myslím si, že toto počínání není v souladu s deratizací města a rozšiřováním výše uvedených chorob.“

Hlodavci se během srpna stáhli na sídliště především vlivem sekání polí. S tímto jevem se tradičně setkáváme každý rok, ale letos jsou hraboši přemnožení, a nejen na Žatecku, proto jsou potíže s nimi více patrné. Právě první významná pomoc ze strany obyvatel spočívá v tom, že nebudou tyto jedince krmit, což se dle zkušeností děje. Lidé hlodavcům mnohdy podstrojují také nevědomky, když do odpadů a kontejnerů vyhazují zbytky jídla.

V průběhu minulého měsíce proběhla ve městě deratizace. Úplné vyřešení problému s hlodavci v ulicích však není v městských silách. Dle vyjádření odborného pracovníka se „problém“ eliminuje samovolně, a to změnou ročního období.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video