O návštěvu jirkovského íčka měli turisté zájem

Soňa Šímová 2020-10-09 14:28:00

JIRKOV (soš) — Populárně naučné infocentrum spojené s interaktivním muzeem hasičství, které od července funguje v jirkovské Tyršově ulici, zaznamenalo přes léto 1047 návštěvníků.

Nová turistická atrakce, která má zároveň za cíl vzdělávat, obsahuje trojrozměrnou interaktivní mapu centra města která představuje, jak vypadalo ještě před výstavbou sídlišť v 70. letech a zároveň nabízí i pohled do současnosti. Více prostoru je věnováno šesti nejvýznamnějším objektům, mezi nimiž nechybí Červený Hrádek, historické sklepení či mlýnské náhony. Pomocí speciálního nasvícení mohou návštěvníci infocentra sledovat i zajímavé příběhy z historie Jirkova. Mapu si každý může prohlédnout i ze zmenšené kopie rozhledny, která měla nad městem stát, ale k realizaci nedošlo.

Muzeum hasičství je jediné svého druhu v ČR. Netradiční formou přibližuje práci požárníků. Na stěně kupříkladu běží projekce podle určitého scénáře, například požár rodinného domu. Malí návštěvníci pak musí určit, co mají v takové situaci dělat, čím hasit a podobně. Znalosti potřebné k uhašení požáru, by měli návštěvníci nabýt přímo v muzeu, a pokud se nepodaří, mohou si počítačovou hru zopakovat. Vyzkoušet si ji můžou jedinci i týmy třeba proti sobě. Polovinu prostoru muzea zabírají exponáty zasazené do akčních výjevů z hasičských zásahů. Atrakce reagují na příchozí pomocí pohybových čidel. Samotní hasiči pak mají zázemí ve druhém patře.   

Návštěvníci Jirkova nezapomněli také na obhlídku sklepů, kam se přišlo podívat 956 lidí a věže, na kterou jich vystoupalo 776. 

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video