V Žatci přibude další parkovací automat. Na náměstí

Veronika Salášková 2011-06-07 00:00:00

Žatec – Druhý automat, který vybírá poplatek za parkování, začal v Žatci fungovat 1. května. Je umístěný v ulici Volyňských Čechů naproti pobočce pošty. Už za tři týdny provozu se z desetiny zaplatil. Vedení města plánuje instalaci dalšího třetího automatu, který v brzké době přibude na náměstí Svobody.

První poplatky za parkování byly zavedeny v září roku 2009 na parkovišti na Kruhovém náměstí. Jedním z hlavních důvodů zřízení tohoto automatu byl záměr, aby docházelo k pravidelnému střídání parkujících automobilů po dobu, než si majitelé vyřídí v centru své záležitosti. Dříve bylo běžnou praxí, že zde lidé odstavili auto na půl dne. Výnos z parkoviště navíc předčil očekávání. „Parkovací automat se osvědčil. Dochází k obměně parkujících vozidel, po celý den je možno na tomto parkovišti najít volné parkovací místo,“ sdělil vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství Jiří Dobruský.
Ze stejného důvodu byl pořízen i automat v ulici Volyňských Čechů na parkovišti naproti poště. Lístky začal řidičům prodávat 1. května. Cena za parkování činí pět korun za každých započatých 30 minut a doba placeného parkování je od pondělí do pátku od 8 do 17 hodin, pošta má otevřeno od 8 do 18, občané tak mají možnost využít jedné hodiny, kdy není stání zpoplatněno. Řidiči zatím od umístění automatu zaplatili do minulého úterý 24. května 10 052 korun, což představuje přibližně desetinu pořizovací ceny automatu, která byla 102 tisíc korun.
Důvod častějšího střídání vozidel platí i pro třetí automat, který město umístí na parkovišti na náměstí Svobody u sloupu Milénia. Cena za parkování, doba placeného stání a jaký automat bude zakoupen zatím nebylo rozhodnuto, těmto bodům se teprve budou věnovat radní na svém jednání 6. června. „Mohu pouze sdělit, že odbor dopravy po projednání v dopravní komisi bude navrhovat dobu placeného parkování a cenu za parkování stejnou jako na parkovišti na Kruhovém náměstí. Stejně tak bude navrhovat zakoupení stejného parkovacího automatu,“ řekl Jiří Dobruský.
Zřízením automatu bude vytvořeno parkoviště na centrálním náměstí pro přibližně 25 vozidel, jednak pro turisty a jednak pro řidiče, kteří potřebují pouze krátkodobě zaparkovat, případně si radši zaplatí, než aby ztráceli čas hledáním bezplatného parkování po celé Městské památkové rezervaci.
Za loňský rok vybralo město prostřednictvím parkovacího automatu na Kruhovém náměstí 273 189 korun, celkově od instalace automatu pak 358 tisíc. Z této sumy sice ukrojila část samotná pořizovací cena automatu 102 tisíc korun a trojí doplnění parkovacích lístků v lednu a červenci 2010 a na začátku letošního února, pokaždé za 9462 korun, i tak se ale jedná o nemalý příjem.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video